Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

FNV dagvaardt Smallsteps

Estro ging niet failliet, maar werd overgenomen door Smallsteps, oordelen advocaten van de FNV. Dit had grote gevolgen voor ouders, kinderen en werknemers. FNV eist dat alle werknemers die in dienst waren van de door Smallsteps overgenomen locaties, alsnog overgenomen worden met behoud van alle rechten.
FNV dagvaardt Smallsteps en eist dat ontslagen medewerkers van overgenomen locaties hun baan terug krijgen.
FNV dagvaardt Smallsteps en eist dat ontslagen medewerkers van overgenomen locaties hun baan terug krijgen. - Foto: ANP

De bond kondigde eerder al aan een onderzoek te doen naar de juridische mogelijkheden. Ze startte een meldpunt voor gedupeerde (oud-)werknemers van Estro. Daar kwamen honderden reacties binnen. Deze reacties gaven de advocaten veel informatie over wat er precies gebeurd is in de periode voor het faillissement en daarna.

Dekmantel

De conclusie van de FNV is nu dat de overname onder een dekmantel van faillissement tot in de puntjes geregiseerd is. ‘Het faillissement was slechts een middel en niet het doel’, schrijft de bond in een persbericht. Er was bij de overgang van Estro naar Smallsteps sprake van een ‘Overgang van Onderneming’ en de bond vindt dat Smallsteps hiernaar hoort te handelen.

Baanverlies

Estro werd op 5 juli failliet verklaard en maakte op dezelfde dag met 251 filialen en 2600 een doorstart onder de naam Smallsteps. 130 locaties werden niet overgenomen en duizend werknemers verloren hun baan. Onder hen was een groep medewerkers die wel op een locatie werkte die werd overgenomen. Toch bleek dat geen garantie. Er werd hier en daar geschoven met personeel en een aantal medewerkers stond toch nog op straat. Voor deze groep komt FNV nu op. Er werd beweerd dat leeftijd een rol zou spelen, net als de fysieke gesteldheid, in wie mocht blijven en wie niet. Smallsteps heeft dit altijd ontkend.

‘Het aantal medewerkers op hogere leeftijd, die langdurig ziek zijn of zwanger, is oververtegenwoordigd in de categorie ‘ontslagen’. Dat kan geen toeval zijn. Het personeelsbeleid lijkt volstrekt willekeurig.’ Lees meer >>

Pre-packconstructie

FNV sprak niet alleen met (oud-)werknemers, maar ook met ouders en kinderopvangorganisaties die interesse hadden in een overname, maar niet werden gehoord. ‘Uit alles blijkt dat de directie en de aandeelhouders van Estro al maanden bezig waren om een overname voor te bereiden om op een zo goedkoop mogelijke manier van de opeenstapeling van gemaakte schulden af te komen’, zegt FNV in het persbericht. ‘Ze hebben duidelijk misbruik gemaakt van de pre-packconstructie. Zo deden ze er alles aan om de deur gesloten te houden voor andere overnamepartijen en onderhandelden alleen met zichzelf.’

Overgang van Onderneming

FNV is ervan overtuigd dat ze een kans maken om de zaak te winnen. De advocaten van FNV hebben zich goed ingelezen, onder andere in het faillissementsverslag. Daaruit zou blijken dat Estro en Smallsteps een activaovereenkomst hebben gesloten voor 251 goed draaiende locaties die met dezelfde kinderen en activiteiten bleven bestaan. In het Burgerlijk Wetboek heet dit: Overgang van Onderneming, en dus ook van de werknemers van de betreffende locaties.

Banen behouden

De woordvoerder van Smallsteps heeft eerder al aangegeven zich niet te herkennen in de kritiek van FNV.  Zij vindt dat Smallsteps met de grootschalige overname juist veel banen heeft kunnen behouden. ‘Je weet dat je het bij een faillissement eigenlijk nooit goed kunt doen’, zei de woordvoerder van Smallsteps in een eerdere reactie, ‘maar we proberen het wel zo goed mogelijk te regelen.’ Smallsteps wil ‘nu niet inhoudelijk reageren op de dagvaarding omdat de procedure nog moet beginnen’.

Bekijk de dagvaarding hier >>

2 REACTIES

 1. Helaas ben ik ook een van de gedupeerden (lees gediscrimineerden).
  Ik ben namelijk 55 jaar en letterlijk vervangen door een jonger exemplaar.
  Dit ondanks zwaar verzet van de oudercommissie.
  Ik wens Abvakabo FNV heel veel succes, zodat ik na het winnen van de rechtzaak weer mijn plaats in kan nemen.
  M.vr.gr.
  Margiet

 2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.