Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

FCB bundelt informatie opleidingseisen pm’ers

Marianne Velsink
Stel dat je aan de slag wil in de kinderopvang, maar nog niet over de juiste diploma’s beschikt of twijfelt. Op de website van FCB staan antwoorden op veel gestelde vragen over kwalificatie-eisen voor pedagogisch medewerkers.
1 Kwalificatie pm'ers.jpg
Behlave Pedagogisch Werk zijn er veel meer opleidingen die kwalificerend zijn om in de kinderopvang te werken. - Foto: Fotolia

Natuurlijk komen de meeste pm’ers via de opleiding Pedagogisch Werk in de kinderopvang terecht, maar wist je dat je ook met een diploma sociaal-cultureel werker of onderwijsassistent in de kinderopvang terecht kunt? Om te werken in de bso voldoen nog meer diploma’s. FCB zette alle diploma’s die kwalificeren voor de functie van pedagogisch medewerker op een rij.

Pabo

Wat niet iedereen weet, is dat je ook zonder geschikt diploma mogelijkheden hebt om te gaan werken in de kinderopvang. Dit kan bijvoorbeeld door een schriftelijk bewijs te laten zien dat minimaal 75 procent van de totale opleiding van Leraar basisonderwijs is behaald of als je een overgangsbewijs kunt laten zien naar het vierde leerjaar van deze opleiding.

EVC-traject

Met een ontwikkelplan, ontwikkelscan of een EVC-procedure kun je zien wat je kunt doen om het benodigde diploma te behalen. EVC staat voor Erkennen Verworven Competenties. Als pm’er in ontwikkeling mag je in een periode van drie jaar ten minste 1 EVC-procedure doorlopen. Er wordt dan gekeken in hoeverre eerder opgedane werkervaring kan leiden tot vrijstellingen voor (een gedeelte van) een diploma.

Buitenlands diploma

Wat als je een opleiding hebt gevolgd in het buitenland? Op idw.nl kun je checken of jouw buitenlandse diploma voldoet om als pedagogisch medewerker in Nederland aan de slag te gaan. Denkt jouw werkgever dat je met een ander diploma, die niet in de lijst ‘kwalificerende opleidingen’ vermeld staat, toch aan de slag kunt? Dat kan hij/zij een schriftelijk verzoeken indienen aan de gelijkstellingscommissie van het Overleg Arbeidsvoorwaarden Kinderopvang.

Bemiddelingsmedewerker gastouderbureau

Het FCB besteedt ook aandacht aan kwalificatie-eisen om als bemiddelingsmedewerker op een gastouderbureau aan de slag te gaan. Ook hiervoor zijn veel meer diploma’s geschikt dan je zou denken, bijvoorbeeld de opleiding pedagogisch werk, de opleiding Sport en Bewegen en de hbo-opleiding Creatieve Therapie (de lijst is veel langer). Sinds 2012 zijn bemiddelingsmedewerkers van het gastouderbureau verplicht om bijscholing pedagogische component bemiddelingsmedewerker gastouderopvang te volgen.

Lees alle informatie op fcb.nl

Pedagogische en mbo-opgeleide studenten willen steeds vaker verder studeren. Dit merken beroepsopleidingen, bijvoorbeeld in Zwolle. Daar wordt vanaf komend schooljaar gestart met de Associate-degree-opleiding Pedagogisch Professionals Kind en Educatie. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.