Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Faillissement betekent niet het einde van de wereld

Nederland is zeker nog geen Verenigde Staten, maar toch komt het steeds vaker voor dat failliete organisaties een doorstart maken. Het zijn met name de wat kleinere bedrijven die doorstarten na een bankroet. Een tweede kans wordt het vaakst gezien in de kinderopvang, de detailhandel, de bouw en het financieel advies.
Faillissement betekent niet het einde van de wereld
Foto: AFP

Dit meldt de Telegraaf op basis van cijfers van de Kamer van Koophandel. Graydon, verstrekker van bedrijfsinformatie, maakte de analyse. Het aantal doorstarts van failliete bedrijven neemt nu al een aantal jaren gestaag toe. In 2013 waren er 140 doorstarts, een toename van 12 procent ten opzichte van 2012. In 2010 maakten 104 organisaties nog een doorstart.

Lef loont

De cijfers van de Kamer van Koophandel bieden alleen een overzicht van een overname via een aandelentransactie en niet van overnames waarbij alleen de boedel van een failliete onderneming wordt overgenomen. Van deze laatste categorie worden geen gegevens opgeslagen. Toch tonen de cijfers volgens Graydon aan dat ‘lef steeds meer loont’.

Verenigde Staten

Met deze instelling begint het ondernemersklimaat in Nederland meer trekjes te krijgen van het klimaat in de Verenigde Staten. Marcel van Es, CEO van Graydon in de Telegraaf: ‘In Nederland wordt men heel voorzichtig als iemand een faillissement op zijn naam heeft staan. In de VS wordt daar heel anders tegenaan gekeken. Elk succesverhaal dat je leest, begint met een avontuur dat is misgegaan en de wetgeving op faillissementen is veel meer gericht op doorgaan. In Nederland is die meer gericht op de schuldeiser.’

Leerzame ervaring

Opvallend is dat juist kleinere ondernemingen een doorstart maken, zoals kleine kinderopvangorganisaties. Ook gaat het vaak om jonge ondernemers. Een faillissement hoeft niet langer een schandvlek te zijn, maar kan als een leerzame ervaring worden beschouwd. De overlevingskans na een overname ligt in Nederland met 40 procent na vijf jaar nog wel een stuk lager dan de kans in de Verenigde Staten na vijf jaar: 70 procent.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.