Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Extra ijzer belangrijk voor kinderen’

‘Extra ijzer belangrijk voor kinderen’

Jonge kinderen krijgen vaak niet de aanbevolen hoeveelheid ijzer binnen. Dat kan op korte termijn leiden tot bloedarmoede en op lange termijn heeft het invloed op de hersenontwikkeling. Dr. Magnus Domellöf, universitair docent kindergeneeskunde, vindt daarom ijzerverrijkte producten nodig.

Uit onderzoek blijkt dat onder kinderen die als baby een ijzersupplement hebben gehad, beduidend minder gedragsproblemen voorkomen. Gezonde baby’s worden geboren met een ijzervoorraad voor de eerste zes maanden. Daarna moet alle ijzer uit de voeding komen.  Maar dit blijkt lastig haalbaar, stelt Domellöf, universitair hoofddocent en hoofd van de afdeling kindergeneeskunde aan de Universiteit van Umeå in Zweden. Het is niet mogelijk om via normale voeding genoeg ijzer binnen te krijgen. Daarvoor zou een kind te veel moeten eten.

Hersenontwikkeling
Voldoende ijzerinname via de voeding is belangrijk voor jonge kinderen, omdat de hersenen vooral ontwikkelen vanaf de geboorte tot de leeftijd van 2 à 3 jaar. Een tekort aan ijzer tijdens de eerste levensjaren leidt tot een verminderde cognitieve functie later in het leven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.