Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra berekende uren van Catalpa in opspraak

Extra berekende uren van Catalpa in opspraak

Ouders, maar ook BOinK, de Belangenvereniging van ouders in de kinderopvang hebben kritiek geuit op het prijsbeleid van kinderopvangorganisatie Catalpa Kinderopvang BV. In dagblad De Pers staat dat tien ouders van plan zijn om naar de rechtbank te stappen omdat ze het er niet mee eens zijn dat ze betalen voor uren die ze niet afnemen. Catalpa Kinderopvang BV berekent, net als veel andere kinderopvangorganisaties, per dagdeel en niet per uur. Op lokaal niveau bepaalt iedere Catalpa-locatie wat de openingsuren zijn.

Geen overleg
Toen de Catalpa Kinderopvang BV in 2007 in navolging van andere kinderopvangorganisaties besloot om elf openingsuren in te voeren, resulteerde dit al in een klacht van een ouder bij de klachtenkamer kinderopvang. De ouder had berekend dat Catalpa dertig procent meer uren in rekening brengt dan feitelijk nodig is. Gjalt Jellesma in dagblad De Pers hierover: ‘Catalpa voerde prijsverhogingen door zonder van tevoren met ouders te overleggen en kon ook niet uitleggen waarom die prijsverhogingen nodig waren. Als ze nou hadden kunnen aantonen dat de kwaliteit van de kinderopvang veel beter was geworden, dan hadden ze een excuus gehad, maar dat was niet zo.’ Ook de ouder klaagt over het feit dat er nauwelijks overleg is geweest met ouders voordat het extra uur aan ouders werd doorberekend. De operationeel directeur en woordvoerder van de Catalpa Groep zegt dat Catalpa Kinderopvang BV de centrale oudercommissie destijds geraadpleegd heeft en dat de noodzakelijke procedures zijn gevolgd.

Geruchten
De woordvoerder vreest dat de kritiek op het prijsbeleid niet los staat van de geruchten dat een buitenlandse investeringsmaatschappij de Catalpa Groep voor vijfhonderd miljoen euro zou overnemen. Dit gerucht wordt niet bevestigd door Catalpa. ‘Maar we zitten in het proces en geloven zeker in een goede afloop.’ Ook wil ze benadrukken dat het management de verkoop van de Catalpa Groep aan een investeringsmaatschappij niet alleen ziet als winst in de grootte van de organisatie, maar ook om kwalitatieve groei van de 400 locaties te realiseren. ‘We willen groeien in de breedste zin van het woord’.
MOgroep Nederland pleitte vorige week voor een branchecode waarin de financiële normen en waarden voor investeringen in de kinderopvang worden vastgelegd. Zij maakt zich zorgen om de ontwikkeling dat kinderopvang in handen valt van commerciële investeerders.

Lees hier het artikel in De Pers >>
 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.