Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Extra belastingcontroleurs voor kinderopvangtoeslag

De belastingdienst zet 205 extra controleurs en ICT-specialisten in om de ten onrechte ontvangen kinderopvangtoeslag terug te vorderen. Maar liefst één op de drie ouderparen blijkt teveel kinderopvangtoeslag te hebben ontvangen tussen 2009 en 2013. Het gevolg is dat er nog 433 miljoen euro teruggevorderd moet worden bij ouders. De Belastingdienst heeft 25 miljoen euro ontvangen om de extra controleurs te kunnen betalen.
Extra belastingcontroleurs voor kinderopvangtoeslag
Foto: ANP Xtra

Veel ouders blijken hun gegevens niet te hebben geactualiseerd. Zij hebben bij de aanvraag van kinderopvangtoeslag allerlei gegevens moeten opgeven zoals het aantal te werken uren, het inkomen en de verwachtte uren aan opvang. Als er iets in die situatie verandert, bijvoorbeeld een ander inkomen van één van de twee ouders of een andere baan, heeft dat ook invloed op de hoogte van de kinderopvangtoeslag.

Fraude

De Belastingdienst is wakkergeschud door een aantal grootschalige fraudezaken met kinderopvangtoeslag. Vorig jaar nog kwam een fraudezaak door Bulgaarse bendes aan het licht. Dat heeft de ogen van de Belastingdienst geopend. Nu blijkt dat enkele honderdduizenden huishoudens, niet bewust, maar door vergissingen, in totaal voor 433 miljoen euro aan kinderopvangtoeslagen onterecht hebben ontvangen. De Belastingdienst heeft nu extra mankracht om dit terug te vorderen.

Hoge bedragen

Veel ouders kunnen de komende tijd een blauwe envelop in de brievenbus verwachten. De hoogte van de bedragen varieert en kan oplopen tot honderdduizenden euro’s. Dat zijn wel uitzonderingen. Bij de meeste ouders gaat het om enkele honderden euro’s die ze moeten terugbetalen. Ouders die al een definitieve berekening over de jaren 2009-2013 hebben ontvangen, hoeven zich in principe geen zorgen te maken. Heel soms breekt de Belastingdienst de eindafrekening alsnog open. Dit kan tot vijf jaar terug.

Zzp’ers

Volgens Lex Staal, directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang hoeven ouders met een vaste baan bij dezelfde baas niet echt te vrezen. In de Volkskrant zegt hij: ‘Het zijn vooral zelfstandige ondernemers, zzp’ers en mensen die op oproepbasis werken die hun brievenbus goed in de gaten moeten houden.’ Hij adviseert ouders die het zich kunnen permitteren om advies in te winnen bij een fiscaal expert. Gjalt Jellesma van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) adviseert ouders om in beroep te gaan omdat de Belastingdienst ook fouten maakt en omdat er dan een betalingsregeling afgesproken kan worden die langer loopt dan de standaardperiode van een jaar.

Ouders informeren

Lex Staal zegt in de Volkskrant dat ouders die niet zeker van hun zaak zijn informatie kunnen inwinnen bij kinderopvangorganisaties ‘omdat men daar van de hoed en de rand weet’. De Kinderopvangbranche moet zich toch al gaan verdiepen in de hele afwikkeling van kinderopvangtoeslag. De komende maanden test staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes of kinderopvangaanbieders het administratief aankunnen zelf de kinderopvangtoeslag van ouders te verwerken. Als de ervaringen positief zijn, komt de kinderopvangtoeslag binnenkort direct binnen bij de kinderopvang.

Het kabinet wil het systeem van toeslagen voor de kinderopvang hervormen. Kinderopvangtoeslag wordt in de toekomst rechtstreeks aan de aanbieders van kinderopvang uitbetaald en niet meer eerst aan ouders. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.