Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europees Hof: ‘Verplichte vaccinatie schendt rechten van kind niet’

Het verplicht vaccineren van kinderen is legaal en kan noodzakelijk zijn in een democratische maatschappij om de gezondheid te beschermen. Dat is de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, in een zaak die was aangespannen door Tsjechische ouders om de vaccinatie van hun kinderen tegen te houden.
sonar512 / Fotolia

Het was de eerste keer dat het hof zich boog over verplichte vaccinaties. Hoewel de uitspraak niet ging over coronavaccinaties, kan het volgens deskundigen gevolgen hebben voor de inentingscampagnes die in Europese landen zijn gestart, schrijft de Volkskrant.

De Tsjechische overheid verplicht ouders om hun kinderen te vaccineren tegen negen ziekten, waaronder mazelen en hepatitis. Vijf Tsjechische ouderparen willen dat hun kinderen zonder inentingen naar een kinderdagverblijf kunnen. Eén van de kinderen was bijvoorbeeld niet ingeënt tegen bof, mazelen en rode hond, maar werd wel naar de kinderopvang gebracht. Tot de directeur daarachter kwam, en het kind vervolgens werd geweigerd. De ouders kwamen meteen in verweer en legden samen met de andere ouders hun zaak voor bij het Hof in Straatsburg, maar zijn nu definitief in het ongelijk gesteld.

Weigeren

Ook een Tsjechisch rechtbank bepaalde onlangs al dat de kinderopvang het recht had om kinderen die niet gevaccineerd zijn te weigeren, omdat het niet-ingeënte kind andere kinderen in gevaar kon brengen. Waaronder kinderen jonger dan 14 maanden, die nog geen prik tegen mazelen hebben gekregen. Zij kunnen alleen beschermd worden als hun omgeving wel is ingeënt.

Publieke gezondheid

Volgens het Hof worden de rechten van de kinderen niet geschonden. Zo oordeelden de rechters dat de Tsjechische regering met de vaccinatieplicht niet heeft gehandeld in strijd met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het Hof erkent dat een vaccinatieplicht weliswaar op gespannen voet staat met het recht op respect voor iemands privéleven, maar dat de publieke gezondheid daarop voorrang heeft. “Deze maatregelen kunnen worden beschouwd als noodzakelijk in een democratische maatschappij”, was het oordeel van de rechtbank. “Het doel moet zijn dat ieder kind beschermd is tegen ernstige ziektes, ofwel door groepsimmuniteit of door vaccinatie.”

Bronnen: Volkskrant.nl / Trouw.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.