Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ergonomische tip van de maand juni

Slim en ergonomisch werken, kinderlijk eenvoudig.  Slim en ergonomisch werken betekent dat je prettiger, efficiënter, maar ook gezonder werkt. Slim werken betekent dat je gemakkelijker en minder belastend werkt.Zowel fysiek als mentaal kan het minder zwaar zijn als je slim en ergonomisch werkt!! Dit gaat niet ten koste van de kinderen, zoals sommigen denken.Als je slim werkt ben je gewoon minder moe na je werk. Sommige handelingen kunnen zwaar zijn vanwege veel kracht die je moet leveren bij tillen, vanwege de frequentie van bijvoorbeeld verschonen, vanwege de duur bij bijvoorbeeld gebukt staan of vanwege het werktempo, namelijk gehaast werken.  Je kunt op 3 niveaus naar factoren kijken die er toe bijdragen dat je op eenvoudige wijze slim, prettig en gezond kunt gaan werken. 

  1. Organisatorisch niveau

Denk aan een goede verdeling van je werkzaamheden, onderlinge afspraken maken binnen je team, je werk goed voorbereiden en goed plannen, zodat je voldoende tijd hebt en niet hoeft te haasten. Het meest eenvoudig is om tijdens werkoverleg dit te bespreken en duidelijke afspraken te maken. Verbetering zit soms in kleine simpele afspraken en het kan kinderlijk eenvoudig zijn.

 

  1. Technisch niveau

Goed instelbaar meubilair en een ergonomisch verantwoorde inrichting zorgen ervoor dat je slim en gezond kunt werken. Het meubilair moet voldoen aan de B-normen uit het convenant. Vaak kan bestaand meubilair eenvoudig aangepast worden.

Denk bij slim werken aan hoog zitten bij activiteiten die langer duren zoals eten aan de hoge tafels, waarbij je als leidster op een instelbare leidsterstoel zit. Ook gebruikmaken van eenvoudige hulpmiddelen zoals een rubberen hark om speelgoed bij elkaar te vegen kan het werk eenvoudiger en minder zwaar  maken.

 

  1. Gedragsmatig niveau

Het aanleren van gezond werkgedrag is eenvoudig, maar het volhouden ervan niet!!! Toch is het eenvoudig om slim en ergonomisch werken onder de aandacht te brengen en te houden. Als we minder moe zijn aan het einde van een werkdag of geen rugpijn meer hebben, lijkt het me een eenvoudige beslissing om slim te werk te gaan. Wie wil er nou niet prettig werken?Het is uiteraard wel een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.  Voorbeeld: Wanneer een buitenruimte onmogelijk aangepast kan worden op technisch niveau, kun je voor oplossingen denken aan de twee overige niveaus. Organiseer het werk goed, denk van te voren na hoe je het gaat doen en wie het doet (rouleren), neem voldoende tijd, gebruik zoveel mogelijk een goede werkhouding, voorkom ver reiken! En niet te vergeten, laat de kinderen helpen. TIPWij kunnen veel leren van kinderen, ze geven ons vaak het goede voorbeeld. Bukken en tillen doen ze ons voor, maar ook zeggen ze eerlijk wat ze vinden en wat ze willen. Ze nemen initiatief en zijn ondernemend!!! Gezond en slim werken: Het is kinderlijk eenvoudig!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.