Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enquête: Hoe bevalt de maandelijkse gegevenslevering voor kinderopvangorganisaties?

Sectorpartijen BK, BMK, BOinK, SWN, Voor Werkende Ouders en het Waarborgfonds Kinderopvang willen kinderopvangorganisaties stimuleren maandelijks kinderopvanggegevens aan te leveren bij de Belastingdienst/Toeslagen voor de kinderopvangtoeslag van ouders. Hiervoor tekenden zij in juni een intentieverklaring maandelijkse gegevenslevering. Nu willen de sectorpartijen graag weten hoe het met de gegevenslevering gaat. Ze vragen kinderopvangorganisaties daarom een korte enquête in te vullen.
enquete-hoe-bevalt-de-maandelijkse-gegevenslevering-voor-kinderopvangorganisaties
DDRockstar / stock.adobe.com

De partijen willen weten of kinderopvangorganisaties al mee doen aan de maandelijkse gegevenslevering, waarom wel/niet en hoe zij het proces van samenwerking met de Belastingdienst/Toeslagen ervaren. Met die informatie willen de partijen in kaart brengen hoe ze organisaties in de kinderopvang nog beter kunnen ondersteunen. Met name de houders die niet lid zijn van een brancheorganisatie worden van harte uitgenodigd de enquête in te vullen.

Intentieverklaring

De intentieverklaring van de sectorpartijen gaat over het onderdeel ‘maandelijkse gegevenslevering’ van het Verbetertraject Kinderopvangtoeslag, die de Belastingdienst/Toeslagen en SZW gezamenlijk uitvoeren. Omdat door middel van maandelijkse gegevenslevering hoge terugvorderingen en nabetalingen voorkomen kunnen worden, is er door een brede coalitie van sectorpartijen een ‘intentieverklaring maandelijkse gegevenslevering’ getekend. De partijen denken daarmee veel ouders te kunnen helpen op de korte termijn. De sector is van mening dat alle partijen (ouders, houders, sector en overheid) een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben als het gaat om de kinderopvangtoeslag.

Maandelijkse gegevenslevering

Ouders leveren bepaalde gegevens aan de Belastingdienst/Toeslagen om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag. Aanvullend daarop verstuurden voorheen een groot deel van de kinderopvangorganisaties jaarlijks gegevens over het gebruik naar de Belastingdienst/Toeslagen. Kleinere kinderopvangorganisaties hoefden dat niet te doen.

Deze en andere gegevens werden door de Belastingdienst/Toeslagen gebruikt om de definitieve kinderopvangtoeslag vast te stellen. Omdat dit eens per jaar gebeurde, was er geen mogelijkheid om ouders vroegtijdig te attenderen op afwijkingen tussen hun aanvraag en de daadwerkelijk afgenomen kinderopvang. Hierdoor ontstonden gemakkelijk (hoge) terugvorderingen en nabetalingen.

Inzicht in werkelijke gebruik

Doordat kinderopvangorganisaties inmiddels veelal maandelijks aanleveren, heeft de Belastingdienst/Toeslagen veel sneller inzicht in het werkelijke gebruik van kinderopvang en kan daardoor ouders veel sneller wijzen op mogelijke afwijkingen. Ouders kunnen dan – indien nodig – ook hun gegevens direct aanpassen, waardoor de kans kleiner is dat ze geconfronteerd worden met (hoge) terugvorderingen. Doordat er maandelijks aangeleverd wordt, is de kans groter dat ouders de toeslag krijgen waar ze recht op hebben. Niet te veel en niet te weinig.

Enquête voor kinderopvangorganisaties

De enquête die de sector nu houdt is ontwikkeld door de BK en BMK. Daarbij nodigen zij organisaties uit die geen lid zijn van een branchevereniging deze korte enquête in te vullen. Als organisatie help je hiermee de ouders. Zo ontstaat er een duidelijk, branchebreed beeld over waar de communicatie vanuit de sector en de Belastingdienst/Toeslagen zich op moet richten. Met de directe input van kinderopvangorganisaties weten de sectorpartijen echt wat goed gaat, en ook vooral wat beter kan.

Doe jij nog niet mee aan de mee aan de maandelijkse gegevensaanlevering, of doe je wel mee maar gaat het nog niet altijd goed? Vul hier de korte vragenlijst in en lees over de ondersteuning die je kan krijgen >> 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.