Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Emmeline Bijlsma: ‘Goed dat minister Slob coulance aanraadt’

Minister Slob van OCW wil geen uitstel van de verplichte extra uren VE per 1 augustus van dit jaar. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dit ondanks een verzoek van de brancheorganisaties om de deadline op te schuiven. Emmeline Bijlsma, directeur van de BK, reageert.
reactie-bk-op-interview-educatie-pmers-valt-buiten-niet-groepsgebonden-uren
BK-directeur Emmeline Bijlsma

De Brancheorganisatie Kinderopvang begrijpt dat het voor minister Slob niet mogelijk was de datum van 1 augustus uit te stellen, omdat deze datum is vastgelegd in de wet, aldus Emmeline Bijlsma. ‘Het is goed dat hij er voor heeft gekozen coulance aan te raden bij toezicht en handhaving in de gemeenten waar de uitbreiding per 1 augustus niet haalbaar is. Dat geeft de kinderopvangorganisaties in die gemeenten de mogelijkheid om de uitbreiding van het aanbod voorschoolse educatie (VE) op een verantwoorde manier voor te bereiden. Een aantal gemeenten heeft inmiddels het formele besluit genomen de invoeringsdatum voor de uitbreiding op 1 januari 2021 vast te stellen.’

Onderzoek ministerie

Minister Slob schreef aan de Tweede Kamer dat uit onderzoek in opdracht van het ministerie blijkt dat de gemeenten de invoering van die verplichte extra uren VE voortvarend hebben aangepakt. Verder blijkt uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs dat de kwaliteit van zowel voorschoolse als vroegschoolse educatie gemiddeld op orde is. Gemeenten en aanbieders zijn begonnen met de voorbereidingwaardoor verschillende gemeenten nu al 960 uur voorschoolse educatie aanbieden, of dat (ruim) voor de wettelijke invoeringsdatum van 1 augustus 2020 gaan doen. ‘Dit vind ik een positieve uitkomst. De urenuitbreiding is namelijk een omvangrijke operatie voor gemeenten en aanbieders,’ aldus Slob.

Coronacrisis

‘Het door minister Slob aangehaalde onderzoek geeft een beeld van de situatie in het najaar 2019,’ reageert Bijlsma. ‘Daaruit blijkt dat gemeenten en kinderopvangorganisaties voortvarend aan de slag waren om de uitbreiding uiterlijk 1 augustus te realiseren. De coronacrisis en de enorme inspanningen die gemeenten en kinderopvang als gevolg daarvan moesten plegen hebben in veel gemeenten het proces voor de uitbreiding VE on hold gezet. Gemeenten en kinderopvangorganisaties pakken het proces nu weer samen op.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.