Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Elkaar inspecteren in Amersfoort

Elkaar inspecteren in Amersfoort

De gemeente Amersfoort wil, op initiatief van wethouder Gert Boeve, de inspectie van de kinderopvang uitbreiden met een inspectiemodel van zelfvisitatie. Dit houdt in dat kinderopvangorganisaties naast de reguliere GGD-inspectie elkaar inspecteren en beoordelen om adviezen, ervaring en kennis delen.

Overtredingen niet bagatelliseren
Het moet ertoe leiden dat de kinderopvang in Amersfoort van een blijvend hoog niveau is. Aanleiding voor het voorstel is de constatering dat een kwart van de organisaties in Amersfoort niet aan alle GGD inspectie-eisen voldoet. De overtredingen variëren van papieren niet in orde hebben tot een verkeerde leidster/kindratio. Boeve: ‘Ook al is het merendeel vooral administratieve onvoldoendes, we mogen het niet bagatelliseren. De kinderopvang in de op één na jongste stad van Nederland moet op en top transparant zijn en dat is iets wat ons allemaal aangaat.’ Daarom riep de wethouder kort na de GGD-uitkomsten kinderopvangorganisaties en de GGD bij elkaar om over het aanvullende inspectiemodel te praten. Over een maand verwacht Boeve dat de kinderopvangorganisaties met een voorstel komen voor zelfvisitatie waar vervolgens verder invulling aan kan worden gegeven.

Kwaliteitskenmerk
Dat kinderopvangorganisaties naast collega’s ook concurrenten zijn, hoeft volgens Boeve geen obstakel te zijn voor het voorstel. ‘Ik begrijp goed dat sommige informatie zoals financiële gegevens niet voor de ogen van je collega bestemd zijn. Maar er is zoveel kennis om uit te wisselen. Met elkaar zijn we verantwoordelijk voor het product kinderopvang in de gemeente. Je hoeft daarbij niet je specifieke receptuur uit te wisselen, maar je kunt er wel gezamenlijk voor zorgen dat het product kinderopvang in de gemeente overal van hoog niveau is.’ Uiteindelijk hoopt hij dat het model tot een kwaliteitskenmerk leidt. Doe je mee, dan weten klanten dat je transparant bent over je product. Doe je niet mee, dan wekt dat wel de nodige vragen op.

Over organisatiegrenzen heen denken
Boeve: ‘Geslaagd is deze opzet pas als kinderopvangorganisaties in Amersfoort regelgeving niet alleen opvolgen omdat het moet, maar omdat ze het willen. Dat bij een volgende meting nog steeds tien procent van de organisaties z’n administratie niet op orde heeft, vind ik niet het ergste. Mijn doel is dat we met z’n allen, over organisatiegrenzen, staan voor kwalitatief goede kinderopvang in de gemeente Amersfoort.’

1 REACTIE

  1. Een andere optie is om de desbetreffende organisaties te beboeten. Zal je eens zien hoe snel ze de zaken op orde hebben! Óf de goede op een of andere manier te belonen. Blijkbaar is een financiele prikkel noodzakelijk.
    Elkaars organisatie visiteren lijkt mij niet voldoende en haalbaar. Wie moet dat doen en betaalt de gemeente dat….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.