Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eindhovense kinderopvang bundelt krachten

Achttien Eindhovense kinderopvangaanbieders hebben onlangs hun krachten gebundeld in het Platform Samenwerkende Kindercentra Eindhoven (PSKE) om de pedagogische infrastructuur in Eindhoven te kunnen verbeteren.

Extra expertise
De eerste activiteit van de PSKE is de gemeente Eidnhoven helpen in haar ambitie om voor alle Eindhovense peuters vroeg- en voorschoolse educatie te verzorgen. Het PSKE vindt dat er dit jaar nog een gemeentelijke VVE-certificering moet komen en een Opleidingsfonds VVE. Deze aanpak moet miljoenen euro’s besparen. PSKE-woordvoerder Ingrid Tilburgs: ‘Wij willen aansluiten op het bestaande gemeentelijk beleid zonder dat er veel tijd en geld verloren gaat met het inrichten van weer nieuwe structuren. Bij kinderopvang zijn we gewend het kind centraal te stellen. Wij zijn daarom bereid onze expertise en locaties in te brengen ten behoeve van de gemeentelijke ambitie. Zo voorkom je gesleep met kinderen en behouden basisscholen en vooral ook ouders hun keuzevrijheid.’

Enorme operatie
De gemeente Eindhoven ging er nog vanuit dat alle Eindhovense kinderen vanaf 2 jaar naar een onderwijsvoorziening moeten, of zij nu in dagverblijf, speelzaal, bij hun gastouder of thuis verblijven. Daarvoor zou een enorme operatie nodig zijn, terwijl de huidige voorzieningen – waar al ruim negentig procent van de doelgroep wordt bereikt – het nakijken zouden hebben. ‘Om die laatste 10 procent ook nog te bereiken zal er natuurlijk wel enige extra inzet van middelen nodig zijn”, aldus Tilburgs, “maar niet een nieuwe organisatielaag, want veel Eindhovense kindercentra zijn al een heel eind op weg. Eind dit jaar zijn er al zo’n honderd pedagogisch medewerkers VVE-opgeleid en zijn de locaties op VVE ingericht.’

VVE-certificering en opleidingsfonds
PSKE pleit ervoor om in 2010 een gemeentelijke VVE-certificering te introduceren. Om een VVE-programma te kunnen uitvoeren, moet het betreffende Eindhovense dagverblijf of speelzaal aan de kwaliteitseisen voldoen die worden opgesteld. PSKE wil verder dat er door de gemeente met behulp van de beschikbare rijksgelden een VVE-opleidingsfonds wordt opgericht en gevuld om aantal en kwaliteit de pedagogisch VVE-medewerkers op peil te houden. PSKE is bereid dit fonds te beheren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.