Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen bijdrage kinderopvang van 15 euro van tafel

Lente-akkoord

De 15 euro extra bijdrage die ouders vanaf 2013 moesten gaan betalen voor kinderopvang komt in het Lente-akkoord van D66, CDA, VVD, GroenLinks en ChristenUnie niet terug. In plaats daarvan krijgen ouders vanaf 2013 bij hun eerste kind te maken met een inkomensafhankelijke kinderopvangsubsidie.

Kinderopvangtoeslag
Het lente-akkoord lekte woensdag uit via de Telegraaf. In totaal wordt er in het plan voor 16 miljard euro bezuinigd. Het akkoord is opgestuurd naar het Centraal Plan Bureau (CPB). Pas als zij de plannen hebben doorberekend, wordt het akkoord definitief. Ook nieuw is dat gezinnen met een verzamelinkomen van 125.000 euro geen kinderopvangtoeslag meer krijgen. Daarnaast wordt de kinderbijslag in 2013 en 2014 bevoren.

Speciaal onderwijs
Het onderwijs krijgt goed en slecht nieuws in het akkoord. Aan de ene kant wordt er 75 miljoen extra uitgetrokken om de kwaliteit van leraren en schoolleiders te versterken. Aan de andere kant blijven de salarissen in het onderwijs, net als die van ambtenaren, gelijk. Wel goed nieuws is dat er in 2013 100 miljoen minder bezuinigd gaat worden op het speciaal onderwijs.

Ondernemen in de kinderopvang
Voor werkgevers verandert er ook het één en ander. Zo wordt het woon-werkverkeer belast, ook met de auto van de zaak of leaseauto’s. Zakelijk reizen blijft wel onbelast. De werkgever gaat het eerste halfjaar WW betalen, de duur en hoogte blijft ongewijzigd. Ontslagvergoedingen worden omgezet in een persoonlijk budget voor scholing en werk-naar-werktrajecten. Tot slot worden de bonussen aangepakt: vertrekbonussen van 531.000 euro of meer worden belast tegen 75 procent.

Bron: Telegraaf.nl, Trouw.nl, HR-kiosk.nl
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.