Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Uitreiking eerste groene kwaliteitsmerk

Stichting Groen Cement deelt donderdag het eerste Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang uit aan Kinderopvang 't Hummelhûs in Oudehorne, Friesland. Met dit keurmerk kunnen kinderopvangorganisaties met veel aandacht voor natuurbeleving zich onderscheiden. Zij moeten voldoen aan een door Groen Cement opgestelde lijst van 27 kenmerken.
Uitreiking eerste groene kwaliteitsmerk
Foto: ANP Photo

De kenmerken van Groen Cement zijn gerangschikt in vijf categorieën. De natuur moet bijvoorbeeld aantoonbaar verankerd zijn in het pedagogisch beleidsplan, wil een kinderopvangorganisatie kans maken op het keurmerk. De buitenruimte moet aan allerlei eisen voldoen: onder andere verschillende ondergronden om op te spelen en voldoende plekken om te verstoppen. Groen Cement wil dat een organisatie minstens drie seizoenen per jaar bezig is met zaaien en oogsten, waarbij de nadruk ligt op plezier en doen, in plaats van op kennisoverdracht. Tot slot is kennis in huis halen of hebben van groot belang. Bijvoorbeeld door samen te werken met externen uit de natuursector en door mensen in dienst te hebben met affiniteit met natuur.

Kinderopvang op de boerderij

Kinderopvang ’t Hummelhûs is gevestigd op een boederij. Er komen kinderen van nul tot twaalf jaar. Kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking en/of ontwikkelingsstoornis zijn ook welkom. Na ’t Hummelhûs staan meer kinderopvanglocaties op de planning voor een Kwaliteitsmerk Groene Kinderopvang. Kinderopvangorganisaties kunnen zichzelf aanmelden voor het keurmerk. Na aanmelding komt één van de groene metselaars van Groen Cement de locatie beoordelen. Na goedbevinden krijgt de locatie een certificaat en een bordje voor bij de deur.Jaar van de Groene Kinderopvang
Groen Cement riep onlangs 2014 uit tot Jaar van de Groene Kinderopvang. Ook vaktijdschrift Kinderopvang doet hieraan mee. Er worden in dat jaar allerlei activiteiten en projecten georganiseerd om natuurbelevingin de kinderopvang


hoog op de agenda te krijgen.

Over Groen Cement


Stichting Groen Cement werd in 2009 opgericht om vervreemding van de natuur een halt toe te roepen en alle kinderen de kans te bieden om in contact te komen met de natuur. De stichting wordt gevormd door tachtig vrijwilligers, allen professionals uit de natuur- of kinderopvangbranche.

Bekijk hier de 27 kenmerken waaraan je moet voldoen >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.