Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Een abonnement voor team of locatie

Marianne Velsink

Het volgen van Web-tv Kinderopvangpedagogiek in teamverband kan de pedagogische kwaliteit verhogen doordat men met het hele team bezighoudt met hetzelfde onderwerp en een aflevering met de verdiepende informatie aanleiding geeft tot discussie en reflectie op het pedagogisch beleid van het kindercentrum.

Implementatie van het Pedagogisch kader
Bij het afnemen van een abonnement voor een team kan gekozen worden voor een vaste frequentie waarin de afleveringen chronologisch voor het team te bekijken zijn. Een locatiemanager kan bijvoorbeeld besluiten om iedere vier weken met het team een aflevering van Web-tv te bespreken. Ieder teamlid bekijkt thuis of op de computer van het kindercentrum de aflevering en leest de verdiepende informatie (de artikelen en het betreffende hoofdstuk van het Pedagogisch kader). Vervolgens kan in het teamoverleg aan de hand van de verdiepingsvragen met elkaar gesproken worden over hoe men binnen het kindercentrum omgaat met het betreffende onderwerp. Er kan worden nagegaan of er inderdaad al wordt gewerkt volgens de basispedagogiek van het Pedagogisch kader of dat er nog aanscherping van het beleid nodig is.
Door het bespreken van de afleveringen een vaste plek in het teamoverleg te geven, kunt u in een jaar tijd alle belangrijke onderdelen van de kinderopvangpedagogiek de revue laten passeren, het Pedagogisch kader implementeren op de werkvloer en daarmee de pedagogische kwaliteit van het team verhogen.

Eén onderwerp uitdiepen
Het kan zijn dat op een locatie één onderwerp uitgediept moet gaan worden. U wilt bijvoorbeeld de inrichting van de ruimtes eens goed onder de loep nemen. Of u wilt uw beleid op gebied van eten en drinken naar een hoger plan tillen.
U kunt dan voor uw hele team credits bestellen om naar één aflevering te kijken (minimum aantal te bestellen credits is twaalf).
Alle betrokken pedagogisch medewerkers en staffunctionarissen bekijken voor een afgesproken datum de betreffende aflevering, en lezen de verdiepende informatie. Tijdens de teamvergadering kan aan de hand van de verdiepingsvragen gesproken worden over hoe u op uw kindercentrum om kunt gaan met het betreffende onderwerp. Aan de hand van deze discussie kunnen actiepunten worden geformuleerd en werkgroepjes in gang worden gezet. Het gebruik van Web-tv en de verdiepende informatie, kan u een opstapje geven om uw beleid op dat betreffende punt te gaan bijstellen of vernieuwen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.