Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duitse les op pedagogische opleiding Drenthe

Studenten van de opleiding Verzorgende Individuele Gezondheidszorg aan het Alfa-college in Hoogeveen krijgen sinds kort Duitse taal- en cultuurles. In Duitsland is in de ouderenzorg en kinderopvang meer werkgelegenheid dan in Nederland en is er bovendien een grotere behoefte aan stagiaires.
Duitse les op pedagogische opleiding Drenthe
Foto: ANP

Het Alfa-college heeft locaties in Groningen, Hoogeveen en Hardenberg. Alle drie de locaties trekken studenten die dichtbij Duitsland wonen en eventueel openstaan voor een baan bij de oosterburen. Ook is er in de regio sprake van een redelijk hoog werkloosheidspercentage, in Drenthe is die met zo’n 14 procent zelfs het hoogst. Aan de andere kant van de grens, in het Duitse Emsland, is dat slechts 2,8 procent.

Cultuurverschillen

De Volkskrant sprak met studenten en docenten van het Alfa College. De Duitse docent, Madelon Schraa ziet dat het instapniveau van studenten sterk verschilt. Sommige studenten hebben vier jaar Duitse les gehad op de middelbare school, maar er zijn ook studenten die nog geen woord spreken. De studenten leren niet alleen de Duitse taal, maar ook praktische vaardigheden als het invullen van een stageformulier. Verder krijgen de studenten les in cultuurverschillen, want in Duitsland zijn de verhoudingen op de werkvloer een stuk hiërarchischer dan in Nederland. Christien de Graaff, bestuurslid van het Alfa-college zegt in de Volkskrant dat Nederlandse studenten in Duitsland nogal eens te vrijmoedig worden gevonden.

Terwijl in Nederland locaties worden gesloten, staan ze in Duitsland te springen om pedagogisch opgeleid personeel. FCB opent, voor iedereen die hier meer over wil weten, het online Werken-in-Duitsland-loket. Lees meer

Loopbaan

De vraag is of Duitsland al leeft onder de studenten. De Graaff zegt dat veel mbo-studenten tamelijk honkvast zijn en zich (nog) niet bezighouden met loopbaanplanning. Toch probeert het Alfa-college studenten bewust te maken van de mogelijkheden aan de andere kant van de grens.

Wat moet je regelen aan papierwerk en verzekeringen om in Duitsland aan de slag te gaan? Lees negen tips.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.