Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duitse kinderopvangmedewerker moet straks vaccinatiebewijs laten zien

In Nederland staat het wel of niet mogen vragen naar het vaccinatiebewijs van zorg- en kinderopvangmedewerkers fel ter discussie. In Duitsland is de kogel door de kerk: de Duitse regering heeft ingestemd dat werkgevers hun medewerkers in de zorg en kinderopvang mogen vragen naar hun coronavaccinatie.
duitse-kinderopvangmedewerker-moet-vaccinatiebewijs-laten-zien
Afbeelding van Markus Winkler via Pixabay

Ziekenhuizen mogen nu al vragen naar de vaccinatiestatus van het personeel, en dit ‘recht’ wordt in de toekomst uitgebreid naar andere gebieden, waaronder de kinderopvang en ouderenzorg. De minister van Volksgezondheid, Jens Spahn (CDU), zegt dat er in de grote coalitie (CDU/CSU en de SPD) overeenstemming is bereikt over deze regeling.

‘Recht op informatie uitbreiden’

Spahn vertelde het Duitse tijdschrift Der Spiegel dat het al jaren “met goede reden” is dat ziekenhuizen hun medewerkers in patiëntencontact moeten vragen of ze zijn ingeënt tegen infectieziekten. ‘In deze pandemie willen we dit recht op informatie uitbreiden naar andere gebieden’, aldus Spahn.

Kinderopvang en ouderenzorg

Er is gekozen voor gebieden als kinderopvang en ouderenzorg, omdat daar werknemers worden toevertrouwd met mensen die ‘speciale bescherming nodig hebben’, betoogde hij. Voor een regeling om álle Duitse medewerkers te kunnen vragen naar hun vaccinatiebewijs is geen meerderheid. Minister van Arbeid, Hubertus Heil (SPD), had dit uitgesloten met verwijzingen naar de rechten van werknemers en de bescherming van bijzonder gevoelige gezondheidsgegevens.

Nederlandse ouderenzorg

Nederlandse werkgevers in de ouderenzorg maakten onlangs bekend dat ook zij willen dat het wettelijk gezien mogelijk wordt om medewerkers te vragen of ze zijn gevaccineerd tegen COVID-19. Actiz, de grootste branchevereniging in de ouderenzorg, wil dat in instellingen bekend wordt welke zorgmedewerkers tegen COVID-19 zijn gevaccineerd en welke niet. Dat meldt de NOS.

Oproep Outbreak Management Team

Actiz steunt daarmee een oproep van leden van drie leden van het Outbreak Management Team (OMT) aan het kabinet om zo’n registratie mogelijk te maken. De OMT-leden Cees Hertogh (hoogleraar ouderengeneeskunde, Amsterdam UMC), arts-microbioloog Andreas Voss (Radboud UMC) en bedrijfsarts-epidemioloog Jaap Maas (Amsterdam UMC) zeggen tegen de NOS dat het kabinet de weg moet vrijmaken voor ziekenhuizen, verpleeghuizen en in ggz-instellingen om de vaccinatiestatus van het zorgpersoneel te registreren.

Bronnen: Tagesschau, NOS

Bijna tachtig procent van de deelnemers aan een poll over vaccinatie van medewerkers in de kinderopvang is tegenstander van verplichting. ‘Ik denk dat een plicht helemaal niet nodig is, als we open zijn en hierover met elkaar in gesprek durven te gaan.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.