Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Driekwart organisaties heeft voedingsbeleid

Marianne Velsink
Een grote meerderheid van kinderopvangorganisaties heeft een richtlijn omtrent voeding of een voedingsbeleid uitgewerkt. Dit zegt driekwart van de managers in een enquête van het Voedingscentrum.
<p>Iets meer dan de helft van de ondervraagden gebruikt het voorbeeld-voedingsbeleid van het Voedingscentrum in de praktijk.</p>
Iets meer dan de helft van de ondervraagden gebruikt het voorbeeld-voedingsbeleid van het Voedingscentrum in de praktijk. - Foto: ANP Xtra

Het Voedingscentrum heeft in 2014 actief aandacht gevraagd voor voedingsbeleid in de kinderopvang. Vierduizend organisaties kregen een voorbeeld voedingsbeleid toegestuurd. Daarna is met een grote groep opnieuw contact opgenomen om te vragen of het voorbeeld is besproken of is vertaald naar de eigen organisatie.

Richtlijn eten en drinken

Deelnemers aan een enquête (283 managers van verschillende organisaties) gaven in meerderheid aan dat ze bekend zijn met het voedingsbeleid van het Voedingscentrum. Iets meer dan de helft van de ondervraagden gebruikt het voedingsbeleid in de praktijk. Vooral het onderdeel ‘gezond voedingsaanbod’ wordt gewaardeerd, net als ‘richtlijn eten en drinken voor kinderen tot 1 jaar en voor oudere kinderen’.

Ouders denken mee

Uit de antwoorden van de managers en gesprekken met veertig pm’ers aan de telefoon, blijkt dat het gebruikelijk is dat kinderopvangorganisaties een voedingsbeleid hebben uitgewerkt. Bijna een kwart van de ondervraagden gaf aan dat hier alleen mondelinge afspraken over zijn gemaakt. Slechts 4 respondenten gaven aan dat er helemaal geen richtlijn voor voeding is. Verder is het heel gebruikelijk dat ouders bij het opstellen van het voedingsbeleid worden betrokken. Zij mogen meedenken en mogen feedback geven.

Lees meer over gezonde voeding op voedingscentrum.nl/kinderopvang

Het Voedingscentrum gaf de folder Oeps! 3 misverstanden die er nog steeds met de paplepel ingaan… uit. Daar staan tips in over misverstanden over voeding. Wat zijn, volgens het Voedingscentrum, do’s en dont’s? Bekijk tips >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.