Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dreumesen en peuters kijken 2 uur media per dag

Jonge kinderen van 0-6 jaar kijken gemiddeld ruim twee uur per dag naar een scherm. Een derde van de ouders weet niet wat hun kinderen dan zien. Met deze onderzoeksresultaten starten de Media Ukkie Dagen 2017.
Mediagebruik-ieniemienie.jpg

Bij het onderzoek Iene Miene Media zijn 1020 ouders ondervraagd met kinderen in de leeftijdscategorie 0-6 jaar. Behalve de duur van het mediagebruik en het toezicht, stelden de onderzoekers vragen over het type media waarvan gebruik wordt gemaakt of er gebruik wordt gemaakt van filters, of kinderen een tv op hun kamer hebben staan en wat ouders lastig vinden aan de mediaopvoeding van hun kinderen.

TV op slaapkamer

Daaruit kwam naar voren dat de tv het populairste scherm is voor kinderen. Hier kijkt ruim 82 procent van de kinderen naar. Gevolgd door de tablet (64 procent) en de smartphone ( 37 procent). Laatstgenoemde wordt vooral gebruikt voor het bekijken van filmpjes en het spelen van spelletjes. 13 procent van de jonge kinderen heeft een televisie op zijn of haar slaapkamer staan. Bij kinderen die opgroeien bij laagopgeleide ouders is dit 25 procent.

Begeleiding

Krista Okma, opvoedexpert, vindt het aantal jonge kinderen met een tv op de slaapkamer verontrustend: ‘Als je je peuter of kleuter op zijn slaapkamer tv laat kijken, dan is het lastig om in de gaten te houden waar hij of zij naar kijkt. Peuters en kleuters hebben nog begeleiding nodig. Kinderen snappen niet dat wat zij op tv zien niet echt is. Het is voor de ontwikkeling van je kind beter als je bijvoorbeeld bij enge beelden direct kunt uitleggen dat wat zij zien, niet echt is.’

Filters

Veel ouders hebben vragen over het mediagebruik van hun kinderen. Zoals: hoe kan ik de online veiligheid van mijn kind garanderen (51%)? Hoe houd ik het gebruik van beeldschermmedia in de hand (48%)? En de content die mijn jonge kinderen bekijken, is dat goede content  (46%)? Twee derde van de ouders blijkt verder moeite te hebben met het instellen van filters en parental controls of is daar onbekend mee. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld voorkomen dat hun kind met seksueel getinte content wordt geconfronteerd of te lang gebruikmaakt van het scherm. Krista Okma raadt ouders aan om filters en parental controls in te stellen voor hun jonge kinderen. ‘Zeker nu we weten dat veel ouders hun peuters en kleuters YouTube-filmpjes in hun eentje laten kijken. Je voorkomt met filters dat je kind verkeerde filmpjes ziet, terwijl je staat te koken.’

Media Ukkie Dagen

De Media Ukkie Dagen zijn op 31 maart begonnen en duren nog tot en met 7 april. Het thema is ‘Slim opgroeien met schermen’. De MediaDiamant, wegwijzer in mediaopvoeding, kan ouders en opvoeders daarbij helpen. Dit model is speciaal voor de Media Ukkie Dagen uitgewerkt met adviezen en tips voor ouders met kinderen van 0 tot en met 6 jaar. We delen vijf belangrijke basisprincipes:

  • Plezier: Je kunt samen met je kind genieten van leuke en leerzame films en spelletjes, media inzetten om lekker creatief bezig te zijn en je kunt media gebruiken om contact te hebben met anderen, bijvoorbeeld met opa en oma.
  • Veilig: Veiligheidsinstellingen en filters helpen voorkomen dat je kind ongeschikte dingen te zien krijgt. Probeer van jongs af aan goede afspraken te maken, zoals jou erbij roepen als ze iets geks of naars zien.
  • Samen: Door regelmatig mee te kijken en met je kind te praten over wat hij of zij op een scherm ziet, weet je hoe je kind mediabeelden ervaart en wordt het gewoon voor je kind om jou hierover te vertellen. Dit zorgt voor meer plezier én veiligheid.
  • Inhoud: Toets adviezen van experts en andere ouders voor het vinden van geschikte apps, filmpjes en andere media. Heb je eenmaal media gevonden die passen bij de belangstelling en het ontwikkelniveau van jouw kind, bied dan regelmatig hetzelfde boekje, filmpje of spelletje aan. Hiervan leren jonge kinderen steeds weer nieuwe dingen.
  • Balans: Voor jonge kinderen is het belangrijk dat ze ontdekken hoe dingen voelen, ruiken en bewegen. Dit kunnen ze alleen leren in het ‘echte leven’ en niet via een scherm. Het is daarom erg belangrijk dat media niet de enige activiteit zijn voor je kind. Contact met anderen, buitenspelen, bouwen en knutselen zijn goed voor de ontwikkeling van elk kind.

Vier op de tien ouders zeggen hulp te kunnen gebruiken bij de mediaopvoeding van hun kinderen. Want naast gezonde voeding en voldoende beweging, hoort verstandig omgaan met media standaard bij de opvoeding. Dit vinden bijna alle ouders (92 procent). Lees meer

Wat is er te doen?

Tot en met 7 april vinden in heel het land activiteiten voor professionals en ouders van jonge kinderen, variërend van voorleesmiddagen met digitale prentenboeken, informatieavonden over Slim opgroeien met schermen, een webinar over de MediaDiamant en workshops over geschikte apps, plaats. Op dinsdag 4 april kunnen (kinderopvang)professionals bijvoorbeeld live meekijken naar een webinar over de MediaDiamant. Lees meer op www.mediaukkies.nl.

Bekijk het onderzoek Iene Miene Media over het mediagebruik van kinderen van 0-6 jaar oud hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.