Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Drentse gastouders krijgen taalles

Taalles

Gastouders in Borger-Odoorn (Drenthe) krijgen speciale scholing om de taalontwikkeling van peuters te stimuleren. Borger-Odoorn is de eerste gemeente in Nederland die gastouders inschakelt om taalachterstand tegen te gaan. In de gemeente gaan relatief veel kinderen naar de gastouderopvang.

Veel taalachterstand
In Borger-Odoorn wonen daarnaast, net als in veel andere plattelandsgemeenten, veel kinderen met een taalachterstand. ‘Dat komt onder meer door het lage opleidingsniveau van de ouders’, aldus Lisette Trinks van STAMM, het Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling. In de gemeente zijn drie VVE-locaties, maar de 28 procent van de opvangkinderen die naar de gastouder gaat, wordt hier niet bereikt. Dat zijn veel kinderen want landelijk ligt het percentage dat naar de gastouder gaat op 11 procent.

Kosten gemeente
‘Het gaat om zo’n zeventig gastouders die samen enkele honderden kinderen opvangen. De scholing is niet verplicht maar de animo is groot’, zegt Trinks. Het project, dat gratis is voor de gastouders, kost de gemeente 50.000 euro. Dit geld heeft de gemeente overgehouden aan een vorig taalproject voor peuters. Trinks: ‘De wethouder heeft het aanpakken van taalachterstand hoog op z’n prioriteitenlijst staan en wil ondanks bezuinigingen hier in investeren.’ De gastouders gaan werken met de VVE-methode Uk & Puk. Alle eigenaren van gastouderbureaus krijgen een train-de-trainer-traject aangeboden zodat nieuwe gastouders ook worden bijgeschoold.

Bron: ANP
Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

  1. Mooi om te lezen, dat steeds meer gastouders gratis VVE-scholing krijgen; wel jammer, dat deze gastouders niet kunnen kiezen op welke manier ze gebruik willen maken van VVE. Als je namelijk niet achter een bepaalde methode staat, kan het hele gebeuren juist averechts werken. Is deze gastouders om inspraak gevraagd?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.