Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Dit zijn de regels omtrent het wennen in de kinderopvang

Met de invoering van de Wet IKK zijn de regels van het oude convenant kwaliteit kinderopvang uit 2013 niet meer van kracht. Om aan alle onduidelijkheid wat betreft de regels rondom het wennen van kinderen in de kinderopvang een eind te maken, komen de branchepartijen met een notitie. Hierin worden voor houders de huidige regels rondom wennen op een rijtje zijn gezet.
dit-zijn-de-regels-omtrent-het-wennen-in-de-kinderopvang
JIRI / mauritius images

In de huidige wetgeving zijn geen bijzondere regels opgenomen inzake het wennen. De algemene kwaliteitsregels van de Wet kinderopvang en onderliggende besluiten en regelingen zijn dus van toepassing.

Hoofdregels

Voor het wennen gelden de volgende hoofdregels:

  • Het wennen zonder schriftelijke opvangovereenkomst is niet mogelijk.
  • Een nieuw wen-kind telt mee voor de BKR op de wengroep.
  • De maximale groepsgrootte mag niet worden overschreden wanneer een kind komt wennen dat geheel nieuw is bij het KDV of de BSO.
  • Wanneer een kind dat al is geplaatst op het KDV of de BSO en gaat wennen in een nieuwe stam of basisgroep én dit is als activiteit beschreven in het pedagogisch beleidsplan, dan kan de maximale groepsgrootte worden losgelaten.
  • Een kind die een korte tijd went in een andere groep op de eigen locatie, kun je aanmerken als een activiteit en daarom telt het kind niet mee voor de BKR op de wengroep. De plaats voor het kind op de eigen groep moet onbezet blijven omdat het te allen tijde terug moet kunnen keren naar de eigen groep.
  • In je pedagogisch werkplan moet je een concrete beschrijving geven van de wijze waarop kinderen kunnen wennen aan een nieuwe stam- of basisgroep waarin zij zullen worden opgevangen.

Bekijk de notitie met daarin ook een aantal belangrijke vragen die beantwoord worden door de branchepartijen kinderopvang >>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hoe concreet moet je zijn met het vastleggen van wendagen in het contract, aangezien in onze organisatie het kennismakingsgesprek met de ouder na ondertekening van het contract plaatsvindt. Mag je bijv. de richtlijnen per leeftijdscategorieën voor het wennen benoemen of moet je de exacte wendagen in het contract opnemen of nog algemener?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.