Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dit kind was het gewend om geschopt te worden’

Op maandag 16 november begint de Week tegen kindermishandeling. In deze week staan de verhalen centraal van professionals, ouders en kinderen. Wat kunnen we daarvan leren en hoe kunnen we deze inzichten optimaal benutten?
Foto iStock. Dit jongetje komt niet in het artikel voor.

In Nederland groeit zo’n 3 procent van alle kinderen op in een onveilige gezinssituatie. In de Week tegen Kindermishandeling wordt niet alleen aandacht gevraagd voor dit probleem, maar ook voor wat we kunnen doen om de aanpak van kindermishandeling te versterken. Dit onder meer door te leren van ervaringsverhalen van professionals, ouders en kinderen.

‘Kutkind’

Een van die verhalen is dat van Mandy. ‘Dit kind was het gewend om geschopt te worden,’  vertelt een leerkracht, die te maken krijgt met een moeder die haar dochter een ‘kutkind’ noemt en die vervolgens vol bewondering is over hoe de professionals van Veilig Thuis dat aanpakken.

‘Ze waren ontzettend respectvol naar deze moeder. Ze benoemden hoe zwaar het voor haar moest zijn, en dat ze zagen dat ze een heel betrokken moeder was. Tegelijkertijd waren ze heel duidelijk over de grens. Dat vond ik zo knap. Ondanks dat je in je lijf enorme afkeuring voelt, houd je zo de moeder bij het gesprek.’

Ook pm’ers hebben met kindermishandeling te maken. Zij vinden het ingewikkeld om in gesprek te gaan met ouders bij een vermoeden van kindermishandeling. Dat blijkt een van de drempels te zijn van aandachtsfunctionarissen die deelnemen aan de werkgroep Meldcode Kindermishandeling van de BMK en de BK.

Schildje

In de Week tegen Kindermishandeling lanceert Stichting Groei Veilig lanceert een tool voor de kinderopvang en basisscholen; een lespakket genaamd Schildje. Hiermee wil Nicky Schijvens, oprichter van de Stichting Groei Veilig, het onderwerp bespreekbaar maken voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar.

Zorgen over een kind?

Iedereen die zich zorgen maakt over een kind kan (anoniem) advies vragen en melden bij Veilig Thuis (0800-2000, gratis en 24/7 bereikbaar). Kinderen en jongeren kunnen ook om raad vragen bij de Kindertelefoon (0800-0432, elke dag van 11.00 tot 21.00 uur).

Voor professionals is de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld de leidraad voor het omgaan met vermoedens van kindermishandeling. De meldcode geeft aan wanneer je advies vraagt of meldt bij Veilig Thuis.

Kijk ook op www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.