Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dit is niet representatief voor de kinderopvang’

Welk beeld van de kinderopvang beklijft er bij mensen nu de misstanden bij kinderopvang 24/7 Kids volop in de aandacht staan? Veel kinderopvangprofessionals nemen op social media in ferme bewoordingen afstand van de gebeurtenissen.
1. Niet representatief.jpg
In dit voormalige opvangpand van kinderdagverblijf 24/7 werden op een dag tientallen kinderen teveel opgevangen. - Foto: ANP Photo

De schrijnende reconstructie van de wantoestanden bij kinderdagverblijf 24/7 in Amsterdam, leiden in de kinderopvangbranche tot één gezamenlijk tegengeluid: dit is ongekend en absoluut niet representatief voor de kinderopvang. Toch is het weer een incident uit de kinderopvang waar alle dagbladen, nieuwssites en social media mee vol staan.

Waarom?

‘Een rotte appel’, ‘niet te geloven’, ‘schandalig’, ‘geen woorden voor’; kinderopvangprofessionals uiten massaal hun afschuw over de misstanden in het Amsterdamse kinderdagverblijf. De grote vraag is waarom de pedagogisch medewerkers aan het wanbeleid hebben meegewerkt. ‘Ik had als stagiaire al veel eerder aan de bel getrokken!’, zegt iemand en een ander: ‘Ik heb gewoon last van plaatsvervangende schaamte. Hoe kun je als pm’er en als mens zo met kinderen omgaan?’

Te veel kinderen

Het is lastig oordelen van een afstand. Feit is wel dat de GGD na een melding van een buurtbewoner over ‘vreemde praktijken en gesjouw met kleine kinderen’ juist kon toeslaan omdat oud-medewerkers en stagiaires hun verhaal kwamen doen. 24/7 kids blijkt dan al zeker een jaar structureel veel teveel kinderen op te vangen. Om dit onder de pet te houden, moesten pedagogisch medewerkers uren lang met kinderen buiten rondzeulen. Ook in de regen, ook als kinderen moe en koud waren of geen zin hadden.

Wat moesten pm’ers doen om de regels te omzeilen? Brandpunt maakte een vrij schokkende reconstructie. Lees meer

Landelijke media

Soms lijkt er in de landelijke media weinig aandacht te zijn voor wat er wél allemaal goed gaat in de kinderopvang, reageren enkele kinderopvangprofessionals. ‘Het zou leuk zijn als de media ook eens laat zien hoe het er normaal aan toe gaat. Dat er duizenden medewerkers met veel liefde en pedagogische kennis voor goede opvang zorgen’, schrijft iemand op Facebook.

Kwaliteit gestegen

Brancheorganisatie kinderopvang heeft in een reactie op de Brandpunt-uitzending laten weten dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang de afgelopen jaren sectorbreed is gestegen. Ook halen ze Ruben Fukkink, hoogleraar Kinderopvang in hun reactie aan. Hij verwees onlangs naar wetenschappelijke onderzoeken waaruit blijkt dat de kinderopvang voldoende emotionele veiligheid biedt en dat de pedagogische kwaliteit van de dagopvang is gestegen.

Continue screening

Wantoestanden zoals in Amsterdam worden gepleegd door de zogenaamde ‘rotte appels’ , schrijft het bestuur van de Brancheorganisatie. De kinderopvangbranche loopt in veel opzichten juist voorop, aldus de reactie. Bijvoorbeeld met de continue screening van alle medewerkers op wetsovertredingen. Met Het Nieuwe Toezicht is de verwachting dat het systeem van toezicht en handhaving verder wordt geoptimaliseerd.

Zowel BOinK als de Branchevereniging Kinderopvang willen dat kinderopvangbestuurders strafrechtelijk vervolgd worden als zij zich bewust niet aan kwaliteitsnormen houden. BOinK gaat daarom deze week samen met een groep ouders aangifte doen tegen kinderopvangorganisatie 24/7 Kids. Lees meer

Wilt u transparant zijn naar ouders over wat het nieuws van de afgelopen periode met u en uw (pedagogisch) medewerkers heeft gedaan? Wij schreven een voorbeeldtekst die u één op één kunt overnemen in uw nieuwsbrief of op uw website. u kunt daar natuurlijk uw eigen tekst aan toevoegen. Download de tekst (word).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.