Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit gebeurt er als een jong kind veel op een tablet kijkt

Baby's en jonge kinderen die veel bezig zijn met een smartphone of tablet, hebben meer moeite om zich te concentreren dan kinderen die dat niet doen. Ook is er een risico op oogafwijkingen. Dat blijkt uit nieuw Brits onderzoek.

De onderzoekers van Bath en King’s College Londen volgden veertig baby’s voor een periode van 2,5 jaar. Ze werden onderverdeeld in twee categorieën: veel en weinig touchscreen-gebruik. De wetenschappers onderzochten de kinderen bij 12 maanden, 18 maanden en 3,5 jaar.

Tijdens het onderzoek voerden de kinderen computertaken uit waarbij een eye-tracker hun oogbewegingen bijhield. Op de computerschermen verschenen op steeds andere plekken objecten. De eye-trackers maten hoe snel de kinderen naar die objecten keken en hoe goed ze stoorzenders, die de aandacht moesten afleiden, konden negeren.

Luisteren naar vriendjes

Kinderen die veel touchscreens gebruikten, waren minder in staat om de stoorzenders te negeren in vergelijking met kinderen die weinig op tablets en smartphones speelden.

‘Wat dit onderzoek ons vertelt, is dat peuters die veel gebruik maken van een tablet, sneller afgeleid zijn bij een spelletje in het lab,’ zegt Marion van den Heuvel van de Tilburg University in Kijkmagazine. ‘Het is enorm belangrijk om nu te kijken of peuters ook in de echte wereld sneller afgeleid zijn. Kunnen ze bijvoorbeeld wel goed hun aandacht houden bij de les als ze later naar school gaan? Kunnen ze goed luisteren naar vriendjes als ze ouder worden?’

Oogproblemen

Om dit uit te vinden, is nader onderzoek nodig. Overigens waarschuwen artsen er ook om anderen redenen voor kinderen te snel te laten wennen aan tablets en smartphones. Ze lopen bijvoorbeeld een een groter risico op oogproblemen.

De Iene Miene Media-monitor 2020, het jaarlijkse onderzoek van Netwerk Mediawijsheid, toonde aan dat dat jonge kinderen (0 t/m 6 jaar) sinds de coronacrisis gemiddeld 2,5 uur per dag besteden aan beeldschermmedia. Dat is een uur méér dan voor de crisis. Lees de blog van Rebecca Beck

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.