Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Discussie in België: kinderopvang zonder diploma?

De Vlaamse overheid is van plan het beroep van 'kinderbegeleider' vrij te geven, wat betekent dat je geen diploma meer nodig hebt. Je moet dan wel aantonen dat je over enkele cruciale bekwaamheden beschikt. Het debat maakt in België veel los.
kinderbegeleider
Manneken Pis © kevers / stock.adobe.com

De maatregel past volgens de betrokken ministers in de filosofie van levenslang leren. Minister van Onderwijs Weyts: ‘Leren doe je niet alleen op de schoolbanken. Je blijft altijd dingen bijleren, ook lang nadat je dat diploma gehaald hebt.’ Minister van Werk Crevits: ‘Op een snel veranderende arbeidsmarkt is omscholen en bijscholen meer dan ooit noodzakelijk voor een duurzame loopbaan.’

De plannen van de Vlaamse overheid zijn echter niet los te zien van de situatie op de arbeidsmarkt, want ook in België zijn er grote tekorten in de kinderopvang. ‘De situatie is wel anders dan bij ons,’ zegt adviseur Serv Vinders, die als adviseur van buitenlandse kinderopvangorganisaties regelmatig in België is. ‘De groepen zijn groter, en de kinderen gaan al met drie jaar naar school. Als gevolg daarvan zijn er in veel groepen al assistenten aan het werk zonder diploma. In die zin past deze discussie beter bij België dan bij ons. Hier is zo’n debat vooralsnog ondenkbaar.

‘Zorgen voor kindjes’

Toch zijn er ook in België veel kritische geluiden over het plan om zonder diploma aan de slag te gaan. ‘Het wekt helaas de indruk dat iedereen die ergens ooit ervaring opdeed in ‘zorgen voor kindjes’ meteen een geschikte werknemer is voor kinderopvang, en dat een vooropleiding er niet toe doet. Dat is helaas niet zo,’ schrijven bestuurder Sandra Van der Mespel en wetenschapper Michel Vandenbroeck in de Belgische krant De Morgen.

Wie de kinderopvang serieus neemt, begrijpt dat dit veel vraagt wat betreft opleiding, aldus van der Mespel en Vandenbroeck. Diplomavereisten zijn dus wél terecht én nodig. Internationaal is er een zeer grote consensus over het belang van goed opgeleid personeel in de kinderopvang. Daarbij gaat het zowel over een goede vooropleiding als kansen om permanent bij te leren op de werkvloer.’

Niet zomaar kinderbegeleider

Toch zien ook zij wel in dat er een oplossing moet komen voor het tekort. Zij zijn er dan ook voorstander van dat eerder verworven bekwaamheden tot een ‘kwalificatiebewijs’ moeten kunnen leiden. Maar dat moet dan wel worden getoetst. Zomaar aan de slag gaan in de kinderopvang is volgens hen en veel andere deskundigen in België geen goed idee.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.