Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deventer regelt kindregelingen centraal

In Deventer hoeven ouders die gebruikmaken van kinderopvang bij kindercentra per 1 januari 2017 de tegemoetkoming in de kosten niet meer zelf aan te vragen bij de gemeente. Kindercentra regelen de betaling straks zelf met de gemeente. Volgens de Onderwijsinspectie kan het Deventer beleid als voorbeeld dienen voor andere gemeenten in Nederland.
Kindregelingen.jpg
Per 1 januari 2017 regelen kindercentra zelf de betaling met de gemeente Deventer.

Ouders die om welke reden ook geen recht hebben op kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst, maar wel een tegemoetkoming in de kosten nodig hebben om kinderopvang in speciale situaties mogelijk te maken, moeten vaak bij meerdere gemeentelijke loketten de regelingen aanvragen. Het betreft onder meer regelingen voor Sociaal Medische Indicatie, kinderopvang in het kader van Re-integratie, VVE en peuterspelen. Ouders bleken bij deze regelingen op tegenstrijdige criteria te stuiten.

Verwarrende criteria

Afzonderlijk werken deze vier verschillende regelingen prima. De verwarring treedt meestal op zodra meerdere regelingen op een kind van toepassing zijn. Voor ouders en kindercentra is het vaak onduidelijk welke criteria gelden of welke regel van toepassing is, bijvoorbeeld als ouders een inburgeringscursus volgen en het kind een taalachterstand heeft. Voor instanties is het vaak verwarrend dat het om hetzelfde kind gaat.

Samenvoeging regelingen

Eerder dit jaar sprak de gemeente de wens al uit om de vier kindregelingen samen te voegen tot een regeling, maar dat bleek niet haalbaar. De wens voor minder administratieve rompslomp en een betere toegang om regelingen te kunnen aanvragen is wel ingewilligd. Per 1 januari worden de vier bestaande regelingen centraal georganiseerd om zo onduidelijkheden te voorkomen.

Goede start basisschool

Bovendien krijgen kinderen en ouders zo eerder en beter toegang tot noodzakelijke ondersteuning. Dit kan (op termijn) duurdere vormen van (jeugd)zorg voorkomen en het zorgt er verder voor dat alle kinderen, ook degenen met een achterstand of in een crisissituatie, een goede start op de basisschool maken. Ouders, kindercentra en ook scholen zijn positief over de extra kinderopvang en aandacht die nu geboden kan worden als ouders of kinderen in de knel komen.

Gemeenten krijgen vanaf mei extra geld om opvang voor peuters die nu nog geen recht op kinderopvangtoeslag of VVE-subsidie mogelijk te maken. Hoe wordt dit bedrag over gemeenten verdeeld? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.