Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Deskundigen zetten vraagtekens bij ‘slaaphuisjes’

Frida Noordzij
Ook in Nederland is de Scandinavische trend al een tijdje populair bij kinderdagverblijven: het slaaphuisje waarin baby’s buiten slapen. Baby’s zouden buiten dieper slapen en meer vitamine D aanmaken. Maar wat zeggen deskundigen?
Buitenslaaphuisje24baby.nl.jpg
Het slaaphuisje waarin baby’s buiten slapen - Foto: 24baby.nl

stichtingopvoeden.nl vroeg hen op dit fenomeen te reageren.

Een van de deskundigen is kinderpsychologe en oudercoach Yolanda Wolda: ‘Ik vraag me af wat de effecten van alleen buiten slapen zijn. Ter preventie van wiegendood wordt geadviseerd in ieder geval gedurende de eerste zes maanden, maar liefst het hele eerste jaar, in aanwezigheid van ouders te laten slapen. Aangezien wiegendood ook overdag kan optreden, raad ik zelf altijd slapen in nabijheid overdag aan. Daarnaast ben ik bang dat voedingssignalen gemist worden. Dat kan een risico zijn voor een baby die niet optimaal groeit. Het langer en dieper slapen, dat als voordeel van het buiten slapen wordt genoemd, hoeft niet beter voor de baby zélf te zijn. Ik pleit voor meer onderzoek.’

Regels

Mieke Cotterink van VeiligheidNL: ‘Wat VeiligheidNL betreft is dit een prima initiatief, mits de bedjes aan de regels voldoen. Dit type buitenslaaphuisjes bestaat al heel erg lang. Het is zelfs zo dat het keurmerk Kinderbedden- en boxen speciaal uitgebreid is met eisen voor dit type bedje. Het moet bijvoorbeeld bestand zijn tegen weersinvloeden en regelmatig verplaatsen over een buitenterrein. Dit keurmerk is niet verplicht overigens, maar de bedjes moeten uiteraard wel aan het reguliere Warenwetbesluit Kinderbedden en boxen voldoen.’

Veel licht

Sylvia Nossent, Nederlands Instituut van Psychologen: ‘Voor de aanmaak van vitamine D hoef je het volgens mij niet te doen, tenzij de baby echt in de zon ligt. Maar sommige baby’s slapen niet makkelijk met veel licht. Een verduisterd plekje kan helpen, maar dan is het effect op de vorming van vitamine D verdwenen. Wat wel opvalt is dat de baby’s ‘alleen’ liggen in hun slaaphuisjes en aangegeven wordt dat je vanaf twee weken na de geboorte ermee kunt starten. We weten uit onderzoek dat baby’s de eerste weken graag in de buurt van hun ouders zijn, ook als ze slapen. Een baby moet erg wennen aan het leven buiten de baarmoeder en de aanwezigheid van ouders helpt hen daarbij. Dat heeft invloed op de hechtingsontwikkeling en draagt bij aan een gevoel van veiligheid van de baby. Ik ken geen onderzoek dat gekeken heeft naar deze effecten. Als iemand dat wel weet, hoor ik het graag.’

Kans op verbranding

Bettie Carmiggelt, NCJ: ‘Ik ben het met Sylvia Nossent eens dat op deze manier een baby geen vitamine D aanmaakt. Daar heb je zon voor nodig. Maar een verduisterd plekje is zo gek nog niet, want een baby moet juist de zon vermijden. De huid is zo dun dat er grotere kans is op verbranding. De frisse lucht van buiten zou kalmerend werken, maar die frisheid hangt volgens mij sterk af van de plaats waar je het kind buiten laat slapen. Ik kan me voorstellen dat vlak naast een snelweg of een fabriek je beter binnen kunt slapen. Ook vraag ik me af welke invloed het heeft op de gezondheid. Jonge kinderen hebben een nog niet volgroeide afweer en worden daardoor makkelijker verkouden. Is het dan verstandig om hen bij lage temperatuur buiten te laten slapen?’

Heb jij ervaring met buiten slapen of weet je meer van het onderwerp af? Deel jouw kennis met stichtingopvoeden.nl via het tipformulier.

Een Landelijke Samenwerking Afspraak (LSA) moet de aandacht voor preventie van wiegendood weer verscherpen. De LSA geeft aanbevelingen voor professionals die betrokken zijn bij zuigelingen. Lees meer

8 REACTIES

 1. Onderzoeksresultaten Finland
  Een koude leefomgeving bevat alle condities die de regulatie van lichaamstemperatuur activeert (Tourula et al., 2008). Deze lichaamstemperatuurregulatie zorgt voor een verminderd warmteverlies en stimuleert tegelijkertijd warmte productie. Kinderen kunnen dan ook zonder problemen blootgesteld worden aan wind, frisse lucht en zonlicht als ze op jonge leeftijd regelmatig buiten gelegen hebben. Kinderen vanaf 3 weken oud liggen in Finland buiten in temperaturen tot -15 graden Celsius. Uit het onderzoek blijkt dat bijna alle ouders (95%) dachten dat er geen nadeel zit aan het buiten laten slapen van hun kind (Tourula et al., 2008). De ouders rapporteerde dat het kind actiever was (66%) na het slapen in de buitenlucht vergeleken met binnen slapen. Ook hebben ouders het idee dat het kind het fijn vindt om buiten te slapen (88%). Meer dan de helft van de ouders (54%) observeerde dat het kind beter at na buiten slapen en bijna alle ouders (94%) had het gevoel dat het buiten slapen gezond is door de frisse lucht (Tourula et al., 2008). Ongeveer tweederde van de ouders (65%) kon niet zeggen of het kind gezonder zou blijven omdat het buiten slaapt. Kinderen slapen in de buitenlucht langer dan dat ze binnen doen. Van de kinderen die buiten langer sliepen had 57% broertjes of zusjes. Van de kinderen die binnen langer sliepen was in 74% van de gevallen enig kind (Tourula et al., 2008).
  http://www.degroenehelden.nl/verzorgers/buitenslapen/

 2. Lees alle reacties
 3. Bezwete nek en rode wangen tijdens buitenslapen
  Bijna de helft van de kinderen had een bezwete nek met een buitentemperatuur van 0 graden Celsius. Hoe kouder de temperatuur hoe minder het fenomeen ‘bezwete nek’ voorkwam. Rode wangetjes en een rode neus waren veelvoorkomende aspecten. De beste temperatuur om buiten te slapen is door de ouders geëvalueerd op -6 graden Celsius. Naarmate het buiten kouder is, worden de kinderen aangekleed met meer laagjes (Tourula et al., 2008).
  Bij lage tempraturen buiten slapen?
  Hou er rekening dat een verkoudheid door een virus wordt veroorzaakt en niet door blootstelling aan de buitentemperatuur. Door te niezen of te hoesten kan het virus worden doorgedreven, waardoor mensen uit uw omgeving eveneens een verkoudheid kunnen oplopen.
  Gevonden op; Gezondheidsweb

 4. Wat weer eens een in en in triest artikel.
  Zogenaamde "deskundigen" opgezocht die; negatief zijn, geen ervaring hebben met de bedjes (dus niet weten waar zij het over een mening hebben).
  Blijkbaar vindt Kinderopvangtotaal.nl na 4 deskundigen dat zij voldoende informatie hebben om maar weer eens een negatief artikel te publiceren. En juist over een onderwerp waar wij bij ons kinderdagverblijf heel veel enthousiaste ouders en medewerkers over spreken. Mensen die weten hoe je er mee moet werken, de effecten zien en vooral……..hun gezonde verstand gebruiken.

 5. Met alle respect, wat een weer super-nederlands-over-de-top en angstige reacties! Laten we maar weer onderzoek doen en regeltjes verzinnen, bah! Waarom werkt het zo goed en zo lang in Scandinavië? Ik sluit me bij voorgangers aan, alle zogenaamde bezwaren kunnen en worden denk ik, al door gezond verstand en goed gebruik ondervangen. Richt je eens op wat anders …Goede basisvoorziening van 0 tot 6 jaar, stimuleren van verantwoordelijkheid bij kinderen ipv strakke schema's en overstructuur. Echte harmonisatie tussen peuteropvang en kinderopvang, etc.

 6. brrr, ik merk dat ik een beetje stekelig word van sommige opmerkingen van deskundigen. (niet bij alle 4 hoor)
  Bezwaren van in de zon liggen, geen zicht op hebben angst om signalen te missen, de nabijheid.
  In aanwezigheid van ouders slapen O.K.maar de ouders doen dit overdag ook niet en doen hun eigen ding als hun kleintje slaapt en 's nachts wordt er nooit gebruik gemaakt van een buitenbed.
  Ik vraag mij dan af wáár zijn zij wezen kijken naar de praktijk van het gebruik van buitenbedjes ???
  Meer onderzoek?? kom maar eens kijken. 🙂
  Wij hebben direct zicht op de kinderen die buitenslapen en inderdaad je gebruikt je gezonde verstand. Er zijn duidelijke protocollen voor het gebruik én je kijkt naar het kind. Het ene kind slaapt lekkerder binnen en het andere juist buiten. Ben het helemaal met D Meijer eens

 7. In de kinderopvang heb ik al jarenlang ervaring met kinderen die buiten slapen. De bezwaren die deze deskundigen noemen, zijn gemakkelijk te omzeilen door gewoon je gezonde verstand te gebruiken. Natuurlijk leg je een kind niet in de zon te slapen. En bij storm ook niet. Verder zet je het bedje zo neer, dat jij er vanaf binnen zicht op hebt. Een kind dat honger heeft, laat je echt niet buiten liggen (huilen, onrustig zijn). Langs een snelweg buiten laten slapen: idem dito en zo kunnen we nog wel even door gaan. Bij gebruik van je gezonde verstand (en dat hebben de meeste pm'ers en gastouders wel hoor) kan je kinderen prima buiten laten slapen. Ik kijk zelf altijd naar de behoefte van het kind: hoe komt het het beste aan zijn/haar rust dus waar slaapt het het beste? Als dat binnen is dan slaapt het kind binnen maar als dat buiten is dan slaapt het kind buiten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.