Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Denk mee en reageer: eenmalige extra verhoging kinderopvangtoeslag 2023

Als gevolg van de hoge inflatie in 2022 lopen de kosten voor kinderopvangorganisaties op. Om de kinderopvang toegankelijk en betaalbaar te houden, heeft het kabinet daarom besloten de maximum uurprijzen voor de kinderopvangtoeslag voor 2023 eenmalig extra te verhogen. Wil je meedenken? Je kunt nu reageren op het voorstel via een internetconsultatie.
idee
Beeld: AdobeStock

Om de verhoging te kunnen uitvoeren bereidt minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) het Spoedbesluit kinderopvangtoeslag 2023 voor, dat op 9 februari online is gepubliceerd ter consultatie.

Maximum uurprijzen 2023

De maximum uurprijzen voor de kinderopvangtoeslag worden ieder jaar geïndexeerd op basis van de geraamde loon- en prijsontwikkeling in het Centraal Economisch Plan (CEP) van het Centraal Planbureau in maart. In de loop van 2022 bleek al dat de inflatie vele malen hoger werd dan in het CEP werd verwacht. Vanwege de uitzonderlijk hoge inflatie heeft kabinet besloten om de maximum uurprijzen voor 2023 eenmalig (extra) te verhogen.

In het Spoedbesluit worden de maximum uurprijzen geïndexeerd volgens de geraamde prijsontwikkeling over 2022 uit de meest recente cijfers van het CPB. Bovendien wordt de correctie voor de inflatie over 2023, die normaal gesproken in 2024 zou plaatsvinden, deels naar voren gehaald. Dit betekent dat de maximum uurprijzen in totaal met 1,74 procent extra worden geïndexeerd. Voor de dagopvang en de buitenschoolse opvang stijgen de maximum uurprijzen in totaal met 7,32 procent (deze worden € 9,12 en € 7,85) en de maximum uurprijs voor de gastouderopvang met 5,06 procent (deze wordt € 6,85).

Uitbetaling

Vooruitlopend op de besluitvorming betaalt de dienst Toeslagen ouders al vanaf 20 februari uit op basis van de nieuwe maximum uurprijzen. Dat gebeurt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023.

Meedenken

Wil je meedenken over het onderwerp? Je kunt tot en met 16 februari 2023 HIER reageren op dit voorstel. Let op: omdat het om een Spoedbesluit gaat is de periode van internetconsultatie korter dan gebruikelijk. Je kunt één week lang reageren.

Als het aan het kabinet ligt zal er voor alle werkende ouders vanaf 2025 bijna-gratis kinderopvang beschikbaar zijn. Dat betekent dat er binnen twee jaar een grote herziening van het stelsel komt en een (enorm) toenemende vraag. Is dit wel haalbaar en wenselijk? Monique Dongelmans, bestuurder van maatschappelijke kinderopvang Mundo, geeft haar visie. Lees hier het premium-artikel >>

Bron: Rijksoverheid

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.