Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Week van het Jonge Kind in coronatijd

De Week van het Jonge Kind verloopt dit jaar anders dan anders door de aanhoudende coronapandemie. Dat weerhoudt Hestia Kinderopvang er niet van om thematisch aan de slag te gaan met deze week. Hestia volgt de thema's van de internationale Week of the Young Child, die voor de 50e keer plaatsvindt. Dat levert leuke activiteiten op.
week-van-het-jonge-kind-in-coronatijd
drubig-photo / Fotolia

De Week van het Jonge Kind is een initiatief dat in 2013 door de Amsterdamse kinderopvangondernemer Illeen Purperhart (Hestia) naar Nederland is gehaald. In de Verenigde Staten heette het Week of the Young Child, georganiseerd door NAEYC. Vanaf 2014 sloten meer kinderopvangorganisaties zich bij het initiatief aan en werd de week aangegrepen om te laten zien wat organisaties doen voor het jonge kind. Vanaf 2019 organiseert vaktijdschrift Kinderopvang de Week van het Jonge Kind, inclusief een openingsevent. (Dat laatste kan vanwege corona in 2021 niet doorgaan.)

Hestia

Hoewel het momenteel niet mogelijk is om uitbundige activiteiten te organiseren met ouders of buurtbewoners, betekent dit niet dat de week helemaal stil ligt. Bij Hestia staat deze hele week in het teken van leuke activiteiten, passends bij de dagthema’s van de Week of the Young Child. Hestia doet daarover verslag op onder meer haar Facebookpagina, in het Engels. Wij lichten een paar activiteiten uit:

Muziek maken

Maandag 12 april was het muziekmaandag, ofwel: Music Monday. Hestia schrijft: “Op onze locaties gaan kinderen met Ella Jenkins geluiden ontdekken, hun eigen instrumenten maken en allerlei materialen gebruiken om geluid te produceren. Bekijk een van de video’s van Ella Jenkins als je niet weet wie ze is. Ella werkt al meer dan 50 jaar met kinderen en leraren, zingt en maakt samen muziek.” Een voorbeeld van haar liedjes:

Smakelijke dinsdag

Dinsdag is Tasty Tuesday; smakelijke dinsdag! De kinderen van Hestia testten dinsdag hun smaakpapillen, koken en bakken, en ze plantten microgreens, die gebruikt kunnen worden voor lunch of tussendoortje zodra de zaadjes zijn ontkiemd.” Benieuwd hoe je microgreens kweekt? Deze video laat dat zien:

Samenwerken

Op woensdag staat samenwerken centraal: Work together Wednesday. “Deze dag wordt besteed aan activiteiten waarbij kinderen worden aangemoedigd om samen te werken. Deze activiteiten omvatten het bouwen van de hoogste toren, het bouwen van een marmeren toren en het spelen van een spel waarin je alleen vooruit kunt komen als je samenwerkt! Spelen is belangrijk voor een gezonde hersenontwikkeling, maar het helpt kinderen ook om creativiteit, behendigheid, moed, fysieke kracht en meer te ontwikkelen. NAEYC heeft dit artikel gedeeld (Engelstalig) over 10 dingen die we moeten weten over spelen.”

Kunst op donderdag

Last but not least: vandaag is het Artsy Thursday. Vrij vertaald: kunstzinnige donderdag. “Vandaag zullen de kinderen recyclebare en afvalmaterialen gebruiken om kunstprojecten te maken. Sinds we onze eerste locatie hebben geopend, hebben we dit soort materialen verzameld om te gebruiken bij ludieke en creatieve activiteiten. Maar we bezoeken ook wel eens Mooizooi, een duurzaam en creatief pakhuis, dat recyclebare materialen inzamelt voor scholen, kinderopvang, scoutinggroepen etc. Als je ideeën nodig hebt over wat je moet doen, bekijk dan ons Pinterest-bord.”

Ben je geïnspireerd door de activiteiten van Hestia of zitten jullie zelf ook volop in de Week van het Jonge Kind-activiteiten? Wij zijn benieuwd! Deel inspiratie onder dit artikel, of mail naar kinderopvang@bsl.nl. 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.