Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De meest invloedrijke opvoeddeskundigen in de media

Maria

De Chinees-Amerikaanse moeder Amy Chua is de meest geciteerde opvoeddeskundige in de media. Daarna volgen pedagoog en hoogleraar Micha de Winter en kinderpsycholoog Steven Pont. Dit concludeert het publiekstijdschrift J/M na onderzoek. Het is opvallend dat pedagogen uit de vorige eeuw nauwelijks invloed lijken te hebben in de media, met uitzondering van de pedagoge Maria Montessori (zie foto).

Westerse slappelingen
De onderzoekers van J/M gingen na welke bekende opvoedkundige het meest wordt genoemd in schriftelijke media: tijdschriften en de landelijke en regionale kranten. Dat Amy Chua als eerste eindigt, is opvallend omdat ze in haar boek “Strijdlied van een tijgermoeder” haar harde Oosterse opvoedstijl aan een Westers publiek als voorbeeld stelt. Zij stelt dat Westerse ouders slappelingen zijn die hun kinderen opzadelen met een onterecht zelfvertrouwen. Misschien is deze controversiële mening juist een aanleiding voor media om haar visie op opvoeden te publiceren.

De Winter en Pont
Micha de Winter is zo ongeveer het tegenbeeld van Amy Chua. Hij vertegenwoordigt de waarden overleg en consensus. In zijn nieuwste boek “Verbeter de wereld, begin bij de opvoeding” stelt hij dat de hedendaagse opvoeding te veel beperkt wordt tot gedragstraining. Hij pleit voor de opvoeding tot wereldburgerschap. Derde in de lijst is kinderpycholoog Steven Pont die ook in tijdschrift Kinderopvang een rubriek verzorgt (Ponts Psychologie Poster). Zijn recente boek “Mensenkinderen” gaat over de zeventien ontwikkelingsgebieden van kinderen tot 4 jaar.

De top 15 ziet er als volgt uit:

1. Amy Chua
2. Micha de Winter
3. Steven Pont
4. Remco Pijpers
5. Tischa Neve
6. Maria Montessori
7. René Diekstra
8. Daphne Deckers
9. Justine Pardoen
10. Dr Spock
11. Martine Delfos
12. Annette Heffels
13. Thomas Gordon
14. Rita Kohnstamm
15. Vadertje Cats

Puberbrein
J/M onderzocht ook de meest populaire opvoedtermen in de schriftelijke media. Opvallend is dat het puberbrein het vaakst besproken is. In navolging van de hoogste positie van Amy Chua scoort ook de term “Tijgermoeder” goed. Vervolgens “Positief opvoeden”, “Triple P”,  “Veilige school” en “Oei ik groei”.

Bezoek ook de pagina Pedagogiek op Kinderopvangtotaal >>

Bron: jmouders.nl
Foto: ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.