Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Controleer fopspenen op bijtgaatjes

In verschillende media stonden de afgelopen dagen dat er verstikkingsgevaar is bij spenen van het merk Bibi. Volgens Bibi-importeur Ticomex BV klopt dit niet helemaal. De spenen vormen alleen een risico bij verkeerd gebruik, zoals bijten, maar dat is bij alle spenen zo. Volgens de organisatie bijt een kind soms in een nieuwe speen, omdat het kind de nieuwe speen niet accepteert.
Controleer fopspenen op bijtgaatjes
Foto: ANP XTRA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwde donderdag voor een nieuwe lijn fopspenen van het merk Bibi. Als een kind veel op de speen bijt, dan zouden stukjes kunnen loslaten. Hierdoor ontstaat verstikkingsgevaar. De NVWA waarschuwde ouders om de spenen goed te controleren op bijtgaatjes en indien deze er zijn de spenen niet meer te gebruiken. Veel media namen de waarschuwing over. Bibi-importeur Ticomex BV komt nu echter met een ander bericht naar buiten. De nieuwe ‘New Generation’ fopspenen voldoen aan alle normen en mogen gewoon verkocht worden.

Waarschuwing

Bij correct gebruik bestaat er geen gevaar, benadrukt Bibi. Bijten kan er wel voor zorgen dat een speen stukgaat. Een speen is niet bedoeld om op te bijten, maar is er voor de zuigbehoefte. ‘In principe is elke speen gevaarlijk als kinderen erop gaan bijten, vandaar dat wij ouders hebben gevraagd de fopspeen vaker te controleren op zwakke plekken en gaatjes’, zegt directeur Paul Lindenkamp van Bibi-importeur Ticomex BV in een verklaring. Dit bijten kan gebeuren wanneer ouders overstappen naar een nieuw merk speen of naar een ander model.

Bijtrisico

Kinderen die een nieuwe speen niet accepteren, kunnen op de speen gaan bijten in plaats van zuigen. Dat kan zwakke plekken veroorzaken die gevaarlijk kunnen zijn. Bibi wilde samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ouders hierover waarschuwen. ‘Het is onze plicht om ouders er op te attenderen dat er een mogelijkheid bestaat dat kindjes de aanpassingen van de fopspenen niet accepteren’, is te lezen in een schriftelijke reactie op de website van Bibi. De organisatie ontving signalen van ouders dat kinderen die al langer een speen van het merk gebruikten de spenen van de nieuwe lijn soms afwezen.

2 REACTIES

 1. Beste JAH Husmann,
  Bij deze spenen ontstaan niet sneller gaatjes dan bij andere spenen van andere merken. Bibi wil ouders waarschuwen dat bij alle spenen, dus ook die van andere merken of lijnen, er een risico bestaat wanneer deze niet correct gebruikt worden. Volgens Bibi bijten kinderen soms op nieuwe spenen, omdat ze deze niet accepteren. De speen kan dan kapotgebeten worden en dat is een risico. De organisatie wilde ouders hiervan op de hoogte brengen, maar in sommige media is dat geïnterpreteerd als dat de spenen van de nieuwe Bibi lijn risicovol zijn. Het risico is zoals hierboven beschreven niet groter dan bij andere spenen van andere merken of lijnen.
  Ik hoop dat het zo iets duidelijker is. Anders hoor ik het graag.
  Groeten,
  I.A. de Groot
  Redacteur

 2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.