Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Continue screening succesvol

Gemiddeld komen er elke maand vijf meldingen over strafbare feiten binnen bij de GGD door continue screening. In verreweg de meeste gevallen gaat het om meldingen over huisgenoten van gastouders. De meeste signalen gaan over geweldsovertredingen. Bij de helft van de meldingen is de desbetreffende persoon niet meer werkzaam in de kinderopvang.
Continue screening succesvol
Foto: ANP

Dit blijkt uit de Verzamelbrief kinderopvang: toezicht, handhaving en veiligheid van minister Asscher. In de periode maart 2013 tot oktober 2014 zijn er 124 signalen door middel van continue screening binnengekomen. Dit gaat om mensen die in aanraking met justitie zijn gekomen en die werkzaam zijn in de kinderopvang. Iedereen die in de kinderopvang werkt, heeft een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Continue screening controleert mensen in de kinderopvang die al zo’n verklaring hebben. Asscher is erg tevreden over het systeem en laat in zijn brief weten ‘dat de screening functioneert zoals beoogd’.

Minister Asscher bereidt een voorstel voor om de Wet Kinderopvang te wijzigen. Hij wil namelijk de gegevens van alle personen die werkzaam zijn in de kinderopvang en peuterspeelzalen verwerken in een personenregister kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Lees meer >>

Gastouders

Gemiddeld komen er 5 nieuwe meldingen per maand binnen. De meeste signalen gaan over huisgenoten van gastouders, namelijk 88 van de 124 meldingen. In Nederland wonen 37 duizend gastouders die in totaal 28 duizend huisgenoten hebben (18 jaar en ouder). Na de huisgenoten komen de meeste meldingen binnen over pedagogisch medewerkers of kinderopvangmedewerkers (23), gastouders (9) en kinderopvanghouders (4).

Geweld

Van de binnengekomen meldingen gingen er 51 over geweld. Hierbij gaat het niet alleen over geweld dat in de kinderopvang is gebruikt, maar ook om geweld dat in een andere situatie plaatsvond. Daarna gingen de meeste meldingen over zeden (24), drugs (16) en wapens (3). Personen bij wie zo’n melding is binnengekomen, moeten van de GGD een nieuwe VOG aanvragen.

Vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs krijgen ongeveer acht keer per maand een melding van een kinderopvangprofessional over een collega. Het gaat in dit geval om (een vermoeden van) een gewelds- of zedendelict. Lees meer >>

Ontslagen

Een melding in de continue screening heeft verschillende gevolgen. Zestien personen zijn ontslagen of niet meer werkzaam in de kinderopvang na een melding. In 47 gevallen is een bemiddelingsrelatie met een gastouderbureau stopgezet en is de gastouder uitgeschreven uit het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Voor gastouders die te maken hebben met overtredende huisgenoten zijn er ook andere oplossingen. In 26 gevallen heeft de huisgenoot zich laten uitschrijven op het betreffende adres, zodat de gastouder zijn werkzaamheden kon voortzetten. In zes gevallen vangt de gastouder op een ander adres op.

De continue screening lijkt ongemerkt te zijn ingevoerd, maar heeft wel degelijk veel voeten in de aarde en effect op de veiligheid in de kinderopvangbranche. In een nieuwe handleiding van het Ministerie van Sociale Zaken, de VNG en alle andere betrokken instanties wordt uitgelegd wie welke rol heeft in de continue screening, welke stappen er worden gezet bij een overtreding en hoe kinderopvangorganisaties invulling kunnen geven aan de continue screening. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.