Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Communicatietips voor gastouders

In de gastouderopvang is het contact met de ouder altijd heel direct. Er is geen collega of leidinggevende die er tussen kan zitten. Het zijn de ouder en jij die er samen voor zorgen dat een kind goed op kan groeien. Communicatie tussen jou en de ouder is ontzettend belangrijk. Daarom tips voor een perfecte communicatie tussen gastouder en ouder.
Communicatie gastouders.jpg
Een goede communicatie tussen gastouder en ouder is van groot belang voor het kind. - Foto: Fotolia
  • Weet altijd van de ouder wat zijn/haar ideeën zijn over opvoeding.
    Verschillen tussen jou en de ouder zullen er altijd zijn, maar die verschillen zijn geen probleem voor kinderen als jij en de ouder elkaars ideeën kennen en respecteren.
  • Goed luisteren naar een ouder klinkt als een voor de hand liggende tip. Dat is het ook, maar het is lastiger dan je denkt. Probeer als je naar een ouder luistert je eigen oordelen los te laten. Laat de ouder merken dat je echt luistert, door oogcontact te maken en te knikken.
  • Probeer, in gesprek met ouders, samen te vatten wat je verteld is. ‘Als ik het goed begrepen heb, vind je het lastig dat…’ Vraag door of je de ouder goed begrepen hebt.
  • Soms komt iets erg ongelegen of overvalt een ouder je met een verhaal. Je kunt een ouder dan beter vragen of je daar op een later moment op terug kan komen dan dat je met een half oor luistert. Spreek meteen af wanneer het gesprek kan plaatsvinden, zodat je laat zien dat je hem/haar serieus neemt.
  • Feedback geven is moeilijk. Maar doe het wel als je het ergens niet mee eens bent of juist een compliment wilt maken. Andersom is feedback ontvangen ook niet altijd gemakkelijk. Wimpel een compliment niet af met ‘ach, het is niks’ maar zeg bijvoorbeeld ‘bedankt, wat leuk dat je dat zegt.’krijg je negatieve feedback? Laat dan ook weten dat je blij bent dat de ouder je dit vertelt en dat je graag samen wilt kijken hoe het probleem kan worden opgelost.
  • Maak je je ergens zorgen over bij een kind? Door in een vroeg stadium met de ouders te overleggen voorkom je spanningen. Een gesprek is veel lastiger te voeren als het probleem heel groot is geworden. Schroom niet om tijdig met ouders in gesprek te gaan.

Deze tips zijn afkomstig uit het Pedagogisch kader gastouderopvang en Gastouderacademie.nl

Wil je, behalve een goede communicatie, ook online goed met (potentiële) vraagouders communiceren? Bekijk dan deze tips om online beter gevonden te worden. Lees negen tips

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.