Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Commissie Gunning: de effecten van de aanbevelingen

Wat is er gedaan met de aanbevelingen van de commissie Gunning? Na het rapport dat PricewaterhouseCoopers (PwC) hier eind vorig jaar over uitbracht, heeft dit adviesbureau een aanvullende analyse uitgebracht.
Gunning.jpg
De commissie Gunning deed in 2011 aanbevelingen om de veiligheid en kwaliteit in de kinderopvang te verbeteren. - Foto: ANP

Het rapport beschrijft in hoeverre de aanbevelingen zijn opgevolgd en welk effect dit heeft gehad op de veiligheid en kwaliteit van de kinderopvang. ‘Dit rapport laat zien dat bijna alle aanbevelingen van de commissie Gunning in meerdere of mindere mate zijn opgevolgd’, schrijft PwC.

Robert M.

De commissie Gunning had in 2011 een groot aantal aanbevelingen gedaan om de veiligheid en kwaliteit in de kinderopvang te verbeteren, naar aanleiding van de gebeurtenissen rond het misbruik van Robert M.

Een van de aanbevelingen was het versterken van de positionering van kinderopvang als voorziening niet alleen voor werkende ouders, maar ook voor de ontwikkeling van kinderen. Er zijn kwaliteitsmaatregelen genomen om de positie van kinderopvang als voorziening voor ontplooiing van kinderen te versterken. Zo is er een nieuw kwalificatiedossier ontwikkeld voor pedagogisch medewerkers op niveau 3 en 4 en heeft het kabinet in 2016 middelen uitgetrokken om voor alle kinderen tussen 2 en 4 jaar 8 uur kinderopvang per week mogelijk te maken.

Continue screening

Een andere aanbeveling is het uitbreiden van de continue screening naar stagiaires, uitzendkrachten en vrijwilligers. Dit is voortvarend opgepakt door het introduceren van de continue screening van medewerkers in de kinderopvang. Voor stagiaires, uitzendkrachten en vrijwilligers is de tweejaarlijkse VOG verplicht en aan opname in de continue screening wordt gewerkt. De continue screening wordt volgens PcW gezien als een van de meest succesvolle maatregelen voor de veiligheid in de kinderopvang. In de periode tussen de invoering (2013) en het najaar van 2016 heeft deze maatregel 186 signalen opgeleverd, die veelal hebben geleid tot vertrek van de medewerker, uitschrijving van de gastouder uit het LRK en Peuterspeelzalen of uitschrijving van de huisgenoot van de gastouder uit het adres van de gastouder.

Personenregister komt er in 2018
Inmiddels heeft minister Asscher bekend gemaakt dat er in 2018 wordt begonnen met een Personenregister. Dit systeem is meer uitgebreid dan de continue screening omdat ook stagiaires, vrijwilligers en uitzendkrachten eronder vallen.

Disfunctionerende organisaties

Ook pleitte de commissie Gunning voor meer mogelijkheden om te voorkomen dat houders die in de ene gemeente niet mogen starten of moeten stoppen, in de andere gemeente opnieuw beginnen. Minister Asscher zegt toe in gesprek te gaan met partijen over een systeem om informatie over bijvoorbeeld disfunctionerende organisaties verantwoord te delen (bijvoorbeeld tussen de GGD en Belastingdienst, maar ook tussen de GGD’en en gemeenten onderling).

Sluiting zwakke kinderopvangorganisaties

Een aanbeveling die niet opgevolgd werd is de wens dat er meer mogelijkheden komen om bij zwakke kinderopvangorganisaties in te kunnen grijpen met bijvoorbeeld sluiting.  Deze aanbeveling werd aan gemeenten gericht. PwC stelt: ‘De mogelijkheid tot sluiting van zwak presterende kinderopvangorganisaties bestaat, maar deze is niet gekoppeld aan een formeel verbetertraject met termijnstelling. Aan te bevelen is om dit aspect meer aandacht te geven in het project Nieuw Toezicht.’

Lees hier het complete rapport van PwC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.