Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Commissie geeft advies over vaccinatiebeleid kinderopvang

Een speciale commissie gaat onderzoek doen naar mogelijke oplossingsrichtingen in het vraagstuk over het al dan niet weigeren van niet-gevaccineerde kinderen in de kinderopvang. Zij komen uiterlijk 1 mei 2019 met een advies.
iStock

Veel ouders en ook politici maken zich zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland. Kinderopvangorganisaties en gastouders weten niet goed raad met deze zorgen. Er zijn enkele organisaties die nu al een vaccinatiebewijs van kinderen opvragen, maar er wordt nog niet op grote schaal onderscheid gemaakt in het toelaten van wel- of niet-gevaccineerde kinderen.

Handelingsperspectieven

Staatssecretaris Tamara van Ark schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze begrip heeft voor zowel de zorgen van ouders als de behoefte van kinderopvangaanbieders aan handelingsperspectieven. In een eerdere brief van staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS werd de komst van een commissie al aangekondigd. In een aanvullende brief vertelt Van Ark meer over de samenstelling en de opdracht van deze commissie.

Commissieleden

De commissie bestaat uit experts op diverse vakgebieden: ethisch, juridisch en medisch. Daarnaast worden de belangen van ouders en houders van kinderopvangorganisaties vertegenwoordigd. Bekende namen voor de kinderopvangsector zijn Gjalt Jellesma van BOinK en Sharon Gesthuizen van Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). De overige leden zijn mr. Jacqueline Biesheuvel (voormalig griffier Tweede Kamer), dr. Jelle van Buuren (universitair docent aan de Universiteit Leiden), dr André Krom (onderzoeker bij het Rathenau Instituut), dr. Helma Ruijs (Helma Ruijs (arts infectieziektenbestrijding, GDD Gelderland-Zuid/ RIVM) en Mr. Dr. Brigit Toebes (Hoogleraar, Gezondheidsrecht in Internationaal Perspectief).

Oplossingsrichtingen

Zij moeten uiterlijk 1 mei 2019 met een advies komen voor de kinderopvangsector. De commissie moet onderzoek doen naar mogelijke oplossingsrichtingen die bijdragen aan het afnemen van de zorgen bij ouders over de veiligheid van kinderopvang in relatie tot de dalende vaccinatiegraad en die praktisch werkbaar zijn voor een kindercentrum en een voorziening voor gastouderopvang.

Er leven veel praktische vragen in de kinderopvang over vaccinaties en het overdragen van ziektes. Wanneer is een kind het meest bevattelijk voor besmetting? Kan een niet-gevaccineerde volwassene ook de mazelen overbrengen? En is een baby na de inenting meteen beschermd? Helma Ruijs (RIVM) geeft antwoord. Lees meer

Download hier de brief van staatssecretaris Tamara van Ark

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.