Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CNV: Extra geld voor tussenschoolse opvang

Leerkrachten van basisscholen met een continurooster komen amper aan hun pauze toe. Dit blijkt uit een enquête van CNV Onderwijs. Tussenschoolse opvang door een kinderopvangorganisatie is te duur. CNV vraagt daarom om 247 miljoen euro uit het kinderopvangbudget om pauze-opvang ook op deze scholen te realiseren.
Slechts 5 procent van de scholen met continurooster zetten pedagogisch medewerkers in tijdens de pauzes.
Slechts 5 procent van de scholen met continurooster zetten pedagogisch medewerkers in tijdens de pauzes.

Steeds meer basisscholen werken met een continurooster. Kinderen lunchen op school en blijven vier dagen per week van half 9 tot 2 uur of half 3 op school (alleen de woensdag is een halve dag). De pauze schiet er voor leerkrachten die op deze scholen werken regelmatig bij in. Dit blijkt uit een peiling van CNV Onderwijs waar 4573 leerkrachten aan deelnamen. Leerkrachten geven hierin aan heel ontevreden te zijn over de eigen lunchpauze. Dat geldt vooral voor leerkrachten die werken in het continurooster.

Korte pauze

Leerkrachten hebben volgens de cao recht op minimaal 30 minuten pauze bij een dag die langer duurt dan 5,5 uur. Maar in werkelijkheid duurt de pauze veel korter. Dat komt omdat scholen ervoor kiezen leerkrachten in te zetten als pleinwacht tijdens de schoolpauze. 82 procent van de leerkrachten zegt dat de pauze minder dan een half uur duurt. Ter vergelijking: leerkrachten op scholen met een traditioneel rooster hebben in 40 procent van de gevallen een te korte pauze.

Kinderopvangbudget

CNV stelt voor om de pauzes te zien als kinderopvang in plaats van onderwijs. Daar hoort subsidie vanuit de overheid bij, vindt CNV. In totaal 247 miljoen euro. Nu wordt er nog 25 euro per leerling betaald vanuit het ministerie van onderwijs. Maar CNV vindt dat te weinig én vanuit de verkeerde portefeuille betaald. Dat geld zou moeten komen van het ministerie van Sociale Zaken uit het budget voor kinderopvang, meldt de vakbond in het tijdschrift School Journaal. Verder wil CNV dat er voor alle leerkrachten een aaneengesloten en herkenbare lunchpauze van een half uur wordt georganiseerd. Pedagogisch medewerkers of andere professionals zouden de lunchpauze voor hun rekening moeten nemen.

Vind jij het terecht dat CNV voor de pauze-opvang van kinderen op school een beroep wil doen op kinderopvangbudget bij het ministerie van Sociale Zaken? Reageer hier >>

Traditioneel rooster

Scholen met een continurooster kiezen vaker voor de leerkracht als toezichthouder tijdens de pauze. Dat is goedkoper omdat deze scholen aan ouders geen overblijfkosten mogen vragen. Ouders hebben immers geen keuze omdat alle kinderen over moeten blijven. 92 procent van de leerkrachten uit de CNV-enquête staat daarom zelf als leerkracht tijdens pauzes op de groep. Slechts 5 procent van de scholen met continurooster zet pedagogisch medewerkers in tijdens de pauzes. Scholen met een traditioneel rooster kiezen wel vaker voor pauze-opvang door pedagogisch medewerkers: 37 procent van de scholen die meedeed aan de enquête antwoordde dit.

De tussenschoolse opvang draait grotendeels op ouders/vrijwilligers. Scholen mogen deze vrijwilligers maximaal 4,50 euro per uur betalen. Maar veel scholen betalen meer om ouders vast te houden. De Belastingdienst controleert hier stevig op. Lees meer >>

Lees hier het artikel Leraren willen hun pauze terug >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.