Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Celstraf geëist in fraudezaak gastouderbureau

De ex-directeur van het al in 2010 in opspraak geraakte gastouderbureau De Appelbloesem moet 2,5 jaar de cel in. Dat vindt de officier van justitie.
Celstraf geëist in fraudezaak gastouderbureau
Foto: ANP

Klanten van het Drentse gastouderbureau De Appelbloesem kregen in 2010 de schrik van hun leven. Zij kregen hoge naheffingen van de Belastingdienst van soms meer dan 10.000 euro omdat ze onrechtmatig veel kinderopvangtoeslag hadden ontvangen. Maar de ouders wisten van niets en konden in de meeste gevallen dit bedrag niet zomaar ophoesten. Volgens de officier van justitie van de rechtbank in Assen kampen gezinnen nu nog met torenhoge schulden.

Bemiddelingskosten

Gastouderbureau De Appelbloesem regelde de aanvraag en uitbetaling van kinderopvangtoeslag voor de ouders. Wat ouders niet wisten, is dat de directeur 1 euro bemiddelingskosten per aangevraagd uur berekende. In totaal zou het bureau hiermee 2 miljoen euro hebben verdiend. Maar het bureau diende ook aanvragen in voor ouders die daar helemaal geen recht op hadden of er werden meer uren gedeclareerd dan er werkelijk aan opvang had plaatsgevonden. In totaal bedraagt de onterecht ontvangen kinderopvangtoeslag 17 miljoen euro.

Waarschuwing

De directeur gaf tijdens de zitting aan ‘het heel erg te vinden voor de ouders’. Hij zei niet te weten dat zijn werkwijze in strijd was met de regels en had graag een waarschuwing gehad van de Belastingdienst zodat hij zijn werkwijze kon aanpassen. De officier van justitie heeft weinig begrip. ‘De ouders zijn de dupe van de bewuste fraude met de aanvragen. Zij zijn er ingestonken.’ Donderdag volgt het pleidooi van de advocaat en dan wordt ook bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet in deze langlopende zaak.

Al in 2010 berichtten we op Kinderopvangtotaal over de fraudezaak van De Appelbloesem. Toen ontdekten ouders dat zij, soms voor bedragen tot 27.000 euro, aan onterechte kinderopvangtoeslag hadden ontvangen. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.