Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CBS: Uitgaven kinderopvang stijgen naar 4,8 miljard euro

De uitgaven voor kinderopvang zijn in 2019 procentueel het meest gestegen van alle zorguitgaven: met een stijging van 11 procent werd er 4,8 miljard euro uitgegeven aan kinderopvang. Dit komt mede door een toename van het aantal kinderen én de nieuwe kwaliteitseisen uit de Wet IKK.
euro, financiën
AdobeStock

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

106 miljard euro

De uitgaven aan de zorg zijn sinds 2009 niet meer zo hard gestegen als in het afgelopen jaar: met ruim 5 miljard euro (5,2 procent). Er werd in 2019 106 miljard euro uitgegeven aan de zorg. Dat is gemiddeld 6.120 euro per persoon. 5,5 procent van de zorguitgaven werden door huishoudens direct aan ‘zorgaanbieders’ betaald, waaronder de kinderopvang.

Kosten kinderopvang

De uitgaven van de overheid voor zorg stegen vooral doordat er meer geld naar kinderopvang ging en door de groei van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)-uitgaven van gemeenten, meldt het CBS. Aan kinderopvang werd 4,8 miljard euro uitgegeven, een groei van 11 procent ten opzichte van 2018.

Wet IKK

Naast een toename van het aantal kinderen en het aantal opvanguren zijn in 2019 de tarieven in de kinderopvang gestegen vanwege nieuwe kwaliteitseisen uit de Wet IKK, zoals een groter aantal beroepskrachten per kind per 1 januari 2019, ofwel: de nieuwe beroepskracht-kindratio voor baby’s.

Bron: CBS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.