Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao-onderhandelingen worden hervat

Brancheorganisatie Kinderopvang en de vakbonden hervatten eind april de onderhandelingen voor een nieuwe CAO Kinderopvang. De sector wacht al ruim een jaar op een nieuwe cao, maar tot nog toe zonder resultaat. Zowel de Brancheorganisatie als de Abvakabo hoopt dat er een einde komt aan de onzekerheid in de kinderopvang en dat er zo snel mogelijk een nieuw akkoord ligt.
Cao-onderhandelingen worden hervat
Foto: ANP Photo

Voordat de onderhandelingen op 23 april worden hervat, vindt er nog een brainstorm plaats op 18 april waar zowel vertegenwoordigers van de werkgevers als de werknemers bij aanwezig zijn. Wat er tijdens de brainstorm wordt besproken, is niet bekend. De brainstorm is een initiatief van de Brancheorganisatie Kinderopvang.

Oude cao nog altijd geldig

Bij de vakbonden en de brancheorganisatie komen veel vragen binnen van leden. Vooral over de oude cao, die momenteel nog altijd geldig is. Brancheorganisatie Kinderopvang organiseerde in januari en februari vijf regiobijeenkomsten waar 200 leden op afkwamen. Hierin kregen ze een goed beeld van wat er leeft onder werkgevers. De onderhandelingsdelegatie vanuit de brancheorganisatie werd voor de nieuwe onderhandelingen aangevuld met nieuwe gezichten.

Verschuivingen

Voor Abvakabo FNV geldt het oude onderhandelingsakkoord als basis voor de nieuwe gesprekken. ‘Natuurlijk staan we ervoor open om in dit akkoord te gaan schuiven. Anders zouden we niet eens om de tafel gaan met de werkgevers’, zegt Ilse van der Weiden van Abvakabo FNV.  Van der Weiden hoopt dat de werkgevers het gesprek ook zo aangaan.

Twee keer afgewezen

In 2012 werd het cao-akkoord dat aan de onderhandelingstafel was overeengekomen, tot twee keer toe afgewezen door leden van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Een meerderheid van de leden vond het in tijden van bezuinigingen en onzekere onderhandelingen in het Catshuis onverantwoord om het akkoord aan te nemen. In het akkoord werd pedagogisch medewerkers een loonsverhoging beloofd: één van 2 procent op 1 december en op 1 januari 2013 een stijging van 1 procent. De brancheorganisatie kreeg ervoor terug dat ondernemers meer ruimte zouden krijgen om personeel flexibel in te zetten.

Noodzaak

Zowel de brancheorganisatie als de vakbonden zijn zich bewust van de noodzaak er nu wel uit te komen met elkaar. Van der Weiden: ‘Ik denk dat we na één dag onderhandelen al heel ver kunnen komen. Langer uitstellen is niet wenselijk.’ Wat als de partijen er niet uitkomen? Van der Weiden: ‘Dan zullen we als vakbond direct in onderhandeling moeten met werkgevers en daar onderlinge afspraken mee moeten maken buiten de Brancheorganisatie Kinderopvang om. Maar dat is natuurlijk niet wenselijk.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.