Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Campagne signaleren kindermishandeling van start

Bijna de helft van de professionals vindt dat ze onvoldoende getraind zijn om goed om te gaan met vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld.
Bijna de helft van de beroepskrachten vindt dat ze onvoldoende getraind zijn om goed om te gaan met vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld.
Bijna de helft van de beroepskrachten vindt dat ze onvoldoende getraind zijn om goed om te gaan met vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld. - Foto: Free Images

Hulp- en zorgverleners en leraren die met de meldcode werken, grijpen drie keer zo vaak in als collega’s die zo’n code niet voorhanden hebben. Maar bijna de helft van de beroepskrachten vindt dat ze onvoldoende getraind zijn om goed om te gaan met vermoedens van kindermishandeling of huiselijk geweld. Des te meer reden om er structureel aandacht aan te besteden in de beroepsopleidingen, aldus de Rijksoverheid. Daarom zijn zij gestart met de campagne ‘Signaleren kan je leren’.

Als pm’er speel je een grote rol bij het signaleren van kindermishandeling. Lees hier hoe je het gesprek met ouders aangaat >>

Via de website www.signalerenkanjeleren.nl kunnen docenten van relevante beroepsopleidingen informatie, inspire­rende voorbeelden en een breed aanbod van lesmaterialen vinden waarmee ze in de klas of de collegezaal aan de slag kunnen gaan. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS): ‘Het stoppen van mishandeling begint voor een groot deel in de leslokalen van alle professionals die daar vanuit hun toekomstige werk mee te maken kunnen krijgen. Als we er in slagen om alle nieuwe leerkrachten, welzijnswerkers en zorgmedewerkers in hun opleiding de nieuwste kennis mee te geven over hoe je mishandeling herkent en adequaat handelt, maken we echt een enorme sprong voorwaarts in de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld. Daar moeten we met z’n allen de schouders onder blijven zetten.’

Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld

Beroepskrachten zijn sinds juli 2013 verplicht te handelen bij vermoedens van geweld in huiselijke kring. Dat doen ze volgens de stappen van de meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld. 400.000 MBO, HBO en WO studenten die nu een opleiding volgen zijn straks in de praktijk verplicht te werken met de meldcode. De betrokken organisaties gaan als onderdeel van de campagne Signaleren Kan Je Leren in gesprek met opleidingsmanagers over hoe er in de lessen meer en beter aandacht gegeven kan worden aan het tegengaan van mishandeling en welke lesmaterialen daarvoor beschikbaar zijn.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.