Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buurtsportcoaches functioneren goed in de wijk

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers is blij dat de buurtsportcoaches het goed doen in de wijk. Er zijn in totaal 2850 fulltime buurtsportcoaches actief in 378 gemeenten. Zij zorgen voor een sterke toename in het aanbod van sport- en beweegactiviteiten.
Buurtsportcoaches functioneren goed in de wijk
Foto: ANP

Buurtsportcoaches hebben de taak om organisaties in zorg, welzijn, jeugd, kinderopvang en onderwijs in contact te brengen met sport- en beweegaanbieders. Op die manier moeten er meer sport- en beweegactiviteiten in de wijk ontstaan. Het doel van het Ministerie was om 2900 buurtsportcoaches aan te stellen. Dat beoogde aantal is al bijna gehaald.

Belangrijk

‘Buurtsportcoaches hebben een hele belangrijke rol in de buurt. Ik ben heel blij dat zoveel gemeenten enthousiast gebruikmaken van de mogelijkheid om hen in te zetten. Zo zorgen we er samen voor dat we zoveel mogelijk mensen aan het sporten en bewegen krijgen’, aldus minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer.

Brede scholen

In de kinderopvang zetten vooral bso’s en brede scholen zich in voor sportactiviteiten voor kinderen. Zij werken regelmatig samen met een buurtsportcoach die soms in een combinatiefunctie ook deels in dienst is van de kinderopvangorganisatie. In andere gemeenten is de buurtsportcoach volledig in dienst van de gemeente. In totaal is er sinds 2013 11 miljoen euro beschikbaar voor gemeenten om buurtsportcoaches aan te stellen. Lees hier meer over de afspraken rond buurtsportcoaches.

Jeugd in lage inkomensbuurten

Behalve voor de buurtsportcoaches stelt Schippers ook geld beschikbaar voor Sportimpuls-projecten. Dit zijn nieuwe activiteiten in de buurt met een maximale looptijd van twee jaar die gericht zijn op mensen die nu nog niet of nauwelijks sporten. In totaal zijn er al 550 van dit soort projecten gestart. Dit jaar was het voor het eerst mogelijk om een project aan te vragen dat zich specifiek richt op jeugd in lage inkomensbuurten. Eind dit jaar gaan er voor deze doelgroep 55 projecten in Nederland van start.

Er is voldoende animo bij kinderdagverblijven en peuterspeelzalen voor een aanpak Gezonde Kinderopvang. Hiermee kunnen kinderdagverblijven en peuterspeelzalen aantonen dat ze gezondheid hoog in het vaandel hebben staan. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.