Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Bso’s openen deuren tijdens staking onderwijs

Staking

Veel bso’s openen hun deuren de hele dag op dinsdag 6 maart als ruim tweeduizend basisscholen gaan staken tegen de bezuinigingen op het passend onderwijs. Bso’s zien dit als een service naar ouders, maar staan vaak ook achter het protest van hun collega’s. Martin Bosma, directeur van Kinderopvang Eigen&Wijzer: ‘Dit gaat om de kwaliteit van het onderwijs. Ook wij staan voor kwaliteit en willen zo veel mogelijk bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen.’

Gratis opvang in de bso
De kinderopvangorganisatie uit Loosdrecht biedt de opvang op 6 maart zelfs gratis aan. ‘Een steuntje in de rug voor ouders. De kosten voor kinderopvang stijgen, terwijl de crisis er ook in hakt. We willen uit die negatieve spiraal komen’ aldus Bosma in de Gooi en Eemlander. Kinderopvang Den Helder opent op 6 maart ook de hele dag haar deuren. Ouders die al op dinsdag klant zijn, kunnen gratis terecht, andere klanten en ouders die eenmalig gebruik willen maken van de opvang krijgen een halve dag gratis. Bij voldoende animo openen ook de bso’s van Kindropvang Humanitas haar deuren en zo zijn er nog veel meer bso’s die dat voorbeeld volgen.

Bezuinigingen en ontslagen
De onderwijsstaking is een initiatief van de onderwijsvakbonden. Minsten 1900 scholen gaan dicht, maar de vakbonden verwachten dat dit aantal toeneemt. Op de website van de Algemene Onderwijsbond is op een kaartje te zien welke scholen gaan staken. Op 6 maart behandelt de Tweede Kamer de wet Passend onderwijs. Het plan is om te gaan bezuinigen en ontslagen worden niet uitgesloten. Volgens de vakbonden zijn er ook ouders die hun steun aan de staking willen betuigen. De demonstratie vindt plaats in de Amsterdam Arena.

Kritiek op staking
Niet iedereen is gelukkig met de staking. Regeringspartij VVD vindt het niet kunnen dat meerdere scholen hun leraren verplichten om dinsdag mee te doen met het protest tegen onderwijsplannen van het kabinet. Volgens Tweede Kamerlid Ton Elias worden ouders de dupe omdat ze bijvoorbeeld een vrije dag moeten nemen om hun kinderen op te vangen. ‘Natuurlijk, in Nederland hebben we stakingsrecht’, aldus Elias donderdag. ‘Maar scholen die hun werknemers verplichten om te staken en de leerlingen en hun ouders vervolgens aan hun lot over laten zijn geen knip voor de neus waard.’

Bekijk de plannen voor de wet Passend onderwijs >>

Foto: ANP

2 REACTIES

  1. Ook Kinderopvang Joepie in Heeze biedt gratis opvang voor de kinderen van de BSO op die dag. Om zowel het onderwijs steun te betuigen en ouders tegemoet te komen. De opvangbranche werkt immers samen met het onderwijs voor de kinderen en staat voor het welzijn van diezelfde kinderen!

  2. Lees alle reacties
  3. Ook ’t Hofje in Tiel biedt ouders een extra, graits, dag aan om deze onverwachte ‘vrije’ dag op te vangen. Zowel als service voor ouders, als om de kinderen een leuke dag te bieden, terwijl hun leerkrachten in actie komen in hun belang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.