Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brute mishandelingen op kinderdagverblijf Peking

Frida Noordzij
Op een kinderdagverblijf in de Chinese hoofdstad Peking is een mishandelingszaak aan het licht gekomen. Zeker tien kinderen tussen de twee en zes jaar oud zouden slachtoffer zijn, volgens berichten in Chinese media. Een medewerker van het kinderdagverblijf is opgepakt vanwege de mishandelingen.
Bron: iStock

‘Er zijn aantijgingen dat de kinderen seksueel misbruikt zijn, met naalden onder de nageltjes zijn gestoken en naakt werden opgesloten in de kast’, zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal. ‘Ook kregen ze pilletjes om wat slaperiger te worden, zodat er medische onderzoeken konden worden gedaan.’ De pilletjes werden door ouders gevonden in de zakken van de jasjes van de kinderen. De directeur heeft intussen een klacht ingediend vanwege valse beschuldigingen, zegt De Vries.

Commotie

Of de aantijgingen echt kloppen is niet zeker. Er is een tweede persoon opgepakt vanwege het verspreiden van valse informatie. De berichten leveren veel commotie op. Miljoenen berichten op social media gingen over de mishandelingszaak. Dat gaat de Chinese overheid te ver, zegt de Vries. Sommige berichten zijn geblokkeerd en de staatsmedia is opgeroepen om even niet meer over het kindermisbruik op kinderdagverblijven te berichten.

Weinig toezicht

De zaak is de derde grote misbruikzaak in korte tijd. Ouders werken hard, en hun kinderen gaan naar opvangplekken waar weinig toezicht is op de opvang, vertelt De Vries. ‘De sector is booming. Met veel durfkapitaal en grote investeringen wordt er als het ware gegokt over de ruggen van kinderen.’ De medewerkers zijn vaak onervaren, student of afkomstig uit het buitenland, en krijgen weinig loon. Er wordt weinig achtergrondonderzoek uitgevoerd. De Vries: ‘Dan krijg je dit soort excessen.’

1.000 kinderdagverblijven

Het kinderdagverblijf is van RYB Education, een beursgenoteerd bedrijf, dat meer dan duizend kinderdagverblijven runt door heel China. Er werken zeker 4.000 medewerkers. Het bedrijf heeft excuses aangeboden en wil volledig meewerken aan het onderzoek.

Oma

Vanmorgen was het drukker dan normaal, bij het kinderdagverblijf. Verschillende ouders en opa’s en oma’s zijn naar Peking gekomen om hun zaak onder de aandacht te brengen. Hartverscheurend is de video die verscheen van een oma die het verhaal vertelt van haar 3-jarige kleindochter. Zij gaat ook naar een kinderdagverblijf van RYB Education, maar dan in de arme provincie Shaanxi. ‘We willen alleen maar dat ons kind veilig is. We willen dat die harteloze begeleiders die dit hebben gedaan gestraft worden.’

Bekijk hier de video, waarin de oma uitlegt wat er gebeurd is >>>

 

Bron: NOS


Het nieuws van de mishandelingszaak in Peking werd bekend tijdens de Week tegen Kindermishandeling, die tot en met 26 november in Nederland werd gehouden. Volgens minister Hugo de Jonge (VWS) is de aanpak van kindermishandeling een absolute topprioriteit voor het nieuwe kabinet. Lees meer


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.