Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BREAKING: Bijna-gratis kinderopvang wordt twee jaar uitgesteld

Het kabinetsplan om de kinderopvang bijna gratis te maken, wordt twee jaar uitgesteld en gaat pas in 2027 in. Het lukt de kinderopvangsector niet om voldoende personeel te vinden als straks de vraag naar kinderopvang nog verder zal stijgen.
kinderen opvang kinderopvang
Beeld: AdobeStock

Dat meldt NOS.nl. Bronnen in Den Haag zeggen dat het kabinet dat vanmiddag bekend gaat maken.

Bezuinigingen

In het coalitieakkoord was afgesproken dat de wijzigingen in de kinderopvang in 2025 in zouden gaan. Het uitstel is natuurlijk een tegenvaller voor ouders, maar het betekent een financiële meevaller voor het kabinet. De overheid is voor het eerst in lange tijd op zoek naar mogelijkheden om te bezuinigen. De afgelopen jaren moest er flink geld uitgegeven worden om de kosten voor de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne op te vangen.

Compensatie ouders

Toch is er nog goed nieuws voor werkende ouders: er komt wel een vorm van compensatie voor ouders die hadden gerekend op bijna-gratis opvang. Hoe die regeling er precies uit gaat zien en voor wie die exact is, wordt later duidelijk. Vandaag – dinsdag 26 april – komt het kabinet met de Voorjaarsnota, met daarin de aanpassingen op de lopende begroting.

Ook STAP-subsidie verdwijnt

Bronnen melden daarnaast dat het STAP-budget, de regeling waarmee werknemers en werkzoekenden een subsidie van 1000 euro per jaar kunnen krijgen voor scholing en ontwikkeling, weer gaat verdwijnen. Die regeling werd pas vorig jaar geïntroduceerd en is een groot succes.

Lees het volledige artikel op NOS.nl >>

Toename incidenten in de kinderopvang: ‘Geen vermoeden meer, maar een feit’

Een peuter bij een kindcentrum in Zwolle kwam in het water terecht. In Arnhem overleed een kindje in de opvang door een nog onduidelijk ‘medisch incident’. Een Amsterdamse locatie moest sluiten vanwege wantoestanden. Kinderen van opvanglocaties zijn meerdere keren ‘van de weg geplukt’ terwijl ze nog niet gemist werden. Dit alles speelde alleen nog maar in de afgelopen maanden. Is er nu echt een toename van het aantal incidenten, of lijkt dat alleen zo? Gjalt Jellesma, voorzitter van BOinK: ‘We moeten terughoudend zijn met aannames, maar toeval bestaat niet.’ Lees hier het premiumartikel >>

Bron: NOS

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.