Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brandveiligheidsposter voor veilige kinderopvang

Sinds 2011 zijn de Brandweer Midden- en West-Brabant, diverse gemeenten en het Servicepunt Handhaving Brabant Noord bezig om te werken aan meer brandveiligheid binnen kinderdagverblijven. Voor de campagne is een poster ontwikkeld die het bewustzijn van pedagogisch medewerkers moet vergroten. Deze poster is ook beschikbaar voor kinderdagverblijven buiten Brabant.

Openbare ruimte
Gevraagd wordt om de poster op te hangen in de openbare ruimte zodat ook ouders betrokken worden bij naleving van de regels en hier de locaties eventueel op kan aanspreken. De poster spreekt in eerste instantie pedagogisch medewerkers aan. Er staan tips op om gevaarlijke situaties te vermijden maar ook wat te doen bij brand. Dit moet ertoe leiden dat pm’ers en andere medewerkers binnen de kinderopvang zich ervan bewust zijn wat de risico’s zijn.

Brandmeldinstallatie
Een projectgroep van de brandweer heeft in beeld gebracht welke brandvoorschriften slecht worden nageleefd. Hieruit blijkt dat de voorschriften omtrent de brandmeldinstallatie, het logboek en het vrijhouden van vluchtwegen niet altijd worden nageleefd. De brandweer is bezig met het ontwikkelen van middelen die het naleefgedrag moet verhogen. Naar verwachting zijn deze voor de zomer beschikbaar.

Geen beleid
Uit een onderzoek van VROM bleek eerder al dat het niet goed gesteld is met de kennis en het bewustzijn van brandveiligheid binnen kinderdagverblijven. Dat terwijl baby’s, dreumesen en peuters geheel afhankelijk zijn van de organisatie. Meer dan de helft van de kinderdagverblijven heeft geen beleid om brandveiligheidsrisico’s te verminderen door de keuze van meubilair, stoffering en versiering. Ook blijkt de regelgeving voor veel medewerkers niet duidelijk.

Download hier de brandveiligheidsposter kinderopvang >>

Bron: Brandweer.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.