Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brandveiligheid kinderdagverblijven onvoldoende

Brandveiligheid kinderdagverblijven onvoldoende

Het is niet goed gesteld met de brandveiligheid in kinderdagverblijven in Nederland. Uit een onderzoek door het ministerie van Infrastructuur en Milieu (VROM) blijkt dat de aandacht voor de brandveiligheid te gering is en dat er materialen worden gebruikt die brandgevaarlijk zijn, of een obstakel kunnen zijn bij nood.

Steekproef
De VROM-inspectie deed onderzoek in augustus en september 2010. Uit een bestand van circa 4000 adressen is een steekproef getrokken en 29 kinderdagverblijven, verspreid over het land, zijn bezocht. Bij 14 locaties werd niet-geïmpregneerde versiering aangetroffen, variërend van slingers tot visnetten met pluchen beesten. Daarnaast zijn bij drie locaties niet-geïmpregneerde (rol)gordijnen aangetroffen. Het schort bij kinderdagverblijven aan kennis van brandveiligheidrisico’s van toegepaste materialen. Meer dan de helft van de locaties heeft geen beleid om brandveiligheidsrisico’s te verminderen door de keuze van meubilair, stoffering en versiering.

Plannen verouderd
Ondanks dat het beeld van de bedrijfshulpverlening wel redelijk goed is, is het hulpverleningsplan in de helft van de gevallen niet actueel. Er worden met enige regelmaat brandoefeningen gedaan. Knelpunten zijn, dat het ontuimen niet in één keer lukt, dat er obstakels zijn bij het vluchten en dat vluchten naar een openbare weg niet altijd mogelijk is.

Verwarrend
Ondernemers zijn niet altijd goed op de hoogte, omdat de regelgeving per gemeente verschilt. Vooral voor landelijk opererende organisaties zijn deze verschillen verwarrend. Daarnaast zijn er tegenstrijdigheden tussen de regels m.b.t. brandveiligheid en GGD-eisen. Valbeveiliging in de vorm van een traphekje is hiervan een goed voorbeeld. De GGD ziet het als extra veiligheid, maar bij het vluchten bij brand vormen de hekjes juist een hindernis.

Lees hier het onderzoek Brandveiligheid kinderdagverblijven >>  

Foto: Stock.XCHNGE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.