Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Branchepartijen willen ruimte voor samenwerking onderwijs

De wens voor meer samenwerking met het onderwijs, bijvoorbeeld in een integrale kindvoorziening, wordt al heel lang gekoesterd. Maar de ontwikkelingen gaan de Brancheorganisatie Kinderopvang, PO-Raad en de MOgroep niet snel genoeg. Daarom doen de partijen, met steun van de VNG, staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher een voorstel: Geef kinderen de ruimte.
'Kinderen zijn de toekomst'
'Kinderen zijn de toekomst'

‘Het is tijd voor durf om wet- en regelgeving op zo’n manier geschikt te maken dat gemeenten, onderwijs en kinderopvang zonder complexe, tijdrovende en kostbare U-bochten aan de slag kunnen met integrale kindcentra’, aldus de partijen. Het voorstel houdt in dat kinderopvang, onderwijs, jeugdzorg, welzijn en aanverwante partijen op lokaal niveau mogen experimenteren om integrale kindcentra op te zetten. Hiervoor moet de politiek experimenteerruimte bieden waar lokale organisaties met elkaar een beroep op kunnen doen na het indienen van een gezamenlijk en goed onderbouwd plan.

Regie gemeenten

Gemeenten voeren hierover de regie. Van gemeenten wordt nu al verwacht dat ze een visie hebben op de doorgaande leer- en leeflijn van alle burgers tussen de 0 en 24 jaar. Maar in het huidige systeem is dit lastig door de enorme versnippering van wet- en regelgeving en financiering. Ook ouders zien door de bomen het bos niet meer.

Ontwikkelrecht

‘Kinderen zijn de toekomst’, vinden de  drie partijen. De VNG sluit zich hierbij aan. Het investeren in de jongste generatie betaalt zich altijd terug. Maar dat de sectoren die hiervoor verantwoordelijk zijn op eilandjes opereren, is een gemiste kans. De partijen willen daarom op de lange termijn één integrale voorziening voor opvang, ontwikkeling en onderwijs voor alle kinderen met minimaal vier dagdelen per week. Peuters krijgen een ontwikkelrecht en er komt extra aandacht voor kinderen met een achterstand of uit kwetsbare gezinnen. Het doel is dat alle kinderen met een zelfde goede startpositie aan de basisschool beginnen.

Het voorstel Geef kinderen de ruimte bestaat uit een 10-puntenplan. Dit kun je hier bekijken >>

Sociale domein

De Brancheorganisatie Kinderopvang, PO-Raad en de MOgroep weten in grote lijnen waar ze de komende tijd gezamenlijk naartoe willen werken, maar er zijn nog vragen. Bijvoorbeeld hoe de integrale kindcentra aansluiten bij andere ontwikkelingen in het sociale domein. De vier partijen gaan daarom 3 tot 4 keer per jaar met elkaar om tafel om dit soort zaken te bespreken en verder invulling te geven aan de plannen.

Samenwerking

Met het voorstel aan Asscher en Dekker willen de partijen laten zien dat ze nu echt serieus werk willen maken van de samenwerking. Het aangeboden voorstel is voorzien van handtekeningen van schoolbesturen, wethouders en bestuurders uit de kinderopvang en welzijn.

De roep om één integrale voorziening voor alle kinderen van 0-12 jaar is niet nieuw. Hiervoor pleiten brancheorganisaties in de kinderopvang en onderwijs en gemeenten al veel langer. In maart 2013 riepen de partijen het kabinet al op om ambities in het jeugdbeleid eindelijk eens waar te maken. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.