Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Branchepartijen: ‘Vervolg directeur 24/7 Kids voor kindermishandeling’

De brancheverenigingen BK en BMK hebben een verklaring van BOinK ondertekend, waarin de partijen pleiten voor vervolging van de leiding van 24/7 Kids voor lichamelijke en psychische verwaarlozing.
Foto: Ingram Publishing

De verklaring werd donderdag 29 augustus ingediend bij het Amsterdams gerechtshof. Kinderopvang 24/7 Kids in Amsterdam werd in 2015 gesloten vanwege ernstige misstanden. Zo werden er veel meer kinderen opgevangen dan dat er plek was. Om de inspectie te misleiden, werden kinderen weggesluisd naar andere plekken in het pand of liepen met een pm’er buiten op straat. Kinderen moesten hun slaapje buiten op een bankje doen. Soms kregen kinderen te weinig te eten. Het ging om de jongste baby’s en peuters, die nog niet in staat waren hun ouders te vertellen over de praktijken bij de kinderopvang.

Kindermishandeling

Nu willen branchepartijen dat directeur Laura T. niet alleen vervolgd wordt voor oplichting, maar ook voor kindermishandeling. In de verklaring noemt BOinK het ‘ronduit schadelijk’ voor het imago van de kinderopvang als het ‘doelbewust op het spel zetten’ van de gezondheid van heel jonge kinderen niet zou leiden tot strafrechtelijke vervolging, meldt Het Parool.

In de verklaring schrijft BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma onder meer:

Dat door het handelen van deze aanbieder geen ernstige ongelukken zijn gebeurd is meer geluk dan wijsheid. Er is door weer en wind een jaar lang met kinderen door de stad gesleept. Hierbij werden niet alleen grote risico’s genomen met de gezondheid van kinderen, maar liepen kinderen ook achterstanden op in hun motorische ontwikkeling.

(…)

De verdachten in deze zaak hadden een geraffineerd systeem opgezet waardoor zij weinig risico liepen dat hun handelen door ouders zou worden doorzien. 0 en 1 jarigen konden niet zelf vertellen wat er overdag gebeurde en wanneer oudere kinderen wel iets tegen hun ouders vertelden werd er door medewerkers een draai aan gegeven waardoor ouders werden gerustgesteld.

Poging tot oplichting

Laura T. staat voor alsnog alleen terecht voor valsheid in geschrifte, poging tot oplichting en overtreding van de wet op de economische delicten. Justitie wordt met de verklaring van de branchepartijen gemaand de leiding van 24/7 Kids ook te vervolgen voor lichamelijke en psychische verwaarlozing.

Het Hof neemt binnen zes weken een besluit.

 

 

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. @ Directie Cursus BSO: Helemaal mee eens. Het OM zou ook het bestuur en de vrijwilligers van buurthuis Jacob Maris moeten aanpakken. iets wat de gemeente Amsterdam bij mijn weten overigens (nog) niet heeft gedaan. Het buurthuis heeft e.e.a. niet alleen gefaciliteerd maar hier ook actief aan meegewerkt.Alles liep daar door elkaar;PM’ers van het KDV en vrijwilligers van het buurthuis.Daarnaast had het buurthuis een direct financieel belang bij zoveel mogelijk kinderen op het KDV. Na de verbouwing in 2014 en de hierop volgende uitbreiding van het KDV ging de huur fors omhoog en daarmee kon het buurthuis weer extra eigen activiteiten organiseren. In oktober 2015 – toen de tent terecht werd dichtgegooid – hebben vrijwilligers van het buurthuis zelfs nog verhaal proberen te halen bij de GGD Amsterdam.

  3. Waarom enkel de leiding? Juist ook de PM-ers, die zelfstandig verantwoording dragen voor de zorg voor de kinderen, horen beter te weten en in elk geval direct melding te maken van een opdracht die niet door de beugel kan. Dat ze gewoon meegedaan hebben bij het om de tuinleiden van ouders en inspectie is ongehoord.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.