Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Branchepartijen schetsen het ideale politieke kindbeleid

Politiek

Brancheorganisatie Kinderopvang, MOGroep en PO-Raad hebben in een brief aan alle verkiezingsprogrammacommissies geschetst hoe de juiste politieke keuzes kunnen leiden tot een kansrijke volgende generatie. In het Position Paper geven ze acht concrete aanbevelingen voor een betere toekomst van Nederland.

Integrale centra
De nadruk ligt op meer samenwerking tussen onderwijs, peuterspeelzalen, kinderopvang, Centra voor Jeugd en Gezin, jeugdzorg, welzijn en sportverenigingen. Oftewel, harmoniseer geldstromen zodat integrale voorzieningen en programma’s tot stand kunnen komen. Ook adviseren ze een landelijk programma te ontwerpen om wettelijke en andere belemmeringen weg te nemen om de ontwikkeling van integrale kindervoorzieningen te bevorderen.

Recht op kinderopvang
De bezuinigingen op kinderopvang vinden de drie partijen de geen gunstige ontwikkeling. De partijen vinden dat ieder kind vanaf 2 tot 12 jaar recht zou moeten hebben op drie dagdelen kinderopvang met daarin een aanbod van talentontwikkeling en VVE. Om te voorkomen dat kinderen in achterstandssituaties geen gebruik meer maken van voorschoolse voorzieningen, moet er weer worden geïnvesteerd in peuterspeelzalen.

Achteruitgang
Sinds 2010, toen een brede coalitie van werkgevers, werknemers, de onderwijssector, de welzijnssector, de kinderopvangsector en de VNG ook al aanbevelingen deed voor een beter kindbeleid, is er weinig vooruitgang geboekt. Sterker nog, door landelijke en lokale bezuinigingen is er hier en daar eerder sprake van achteruitgang vinden de brancheorganisaties.

Nu investeren
Ze benadrukken dat het sociaal kapitaal, het culturele kapitaal en the work force voor de 21ste eeuw nu in de kinderopvang, de peuterspeelzaal, op school en op de bso zit. ‘Wie Nederland een 21e eeuw toewenst waar welzijn en welbevinden, democratisch burgerschap en economische voorspoed de wezenskenmerken zijn, zal nu in zijn kinderen moeten investeren’ zo begint de brief.

Bron: Brancheorganiatie Kinderopvang
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.