Dat meldt het Brabants Dagblad.
De reden voor de sluiting is dat er geen verbetering bij Kei Lief getoond werd na een aantal overtredingen. In december vorig jaar stuitte de GGD bij de jaarlijkse controle op een groot aantal fouten bij het kinderdagverblijf. Kei Lief stuurde de gevraagde bezettingsoverzichten niet op en daarnaast werden op de locatie zelf door de GGD drie overtredingen geconstateerd.
Veel overtredingen
Allereerst stonden er te weinig gediplomeerde begeleiders op de groep voor de maximaal 16 kinderen. Ook blijkt uit het inspectierapport dat Kei Lief betrapt is op het vervalsen van documenten. De opvang verstuurde de notulen van de laatste teamvergadering, met als datum 17 oktober 2022. Bij navraag onder het personeel bleek er op die dag geen overleg te zijn geweest. Het waren de notulen van een overleg op 17 oktober 2018, waarbij het jaartal door de eigenaar bewust is aangepast. De eigenaresse heeft verklaard dat de twee verplichte teamvergaderingen van afgelopen jaar niet door konden gaan vanwege ziekte. Tot slot gaven medewerkers aan zich niet gehoord te voelen door de eigenaresse, toen zij hun zorgen uitten over een kind op de groep.
Sluiting
Naar aanleiding van het rapport besloten de GGD en de gemeente Oss om Kei Lief onder verscherpt toezicht te plaatsen. Maar afgelopen vrijdag tijdens een controle werd wederom geconstateerd dat er te weinig begeleiders op het aantal kinderen waren, waardoor de opvang gesommeerd werd om een week te sluiten. In een mail aan de ouders legt eigenaresse Angelique Drent uit dat ze goede bedoelingen had, maar foute keuzes heeft gemaakt.
In de komende dagen bepaalt de gemeente Oss, in nauwe afstemming met de GGD Hart voor Brabant, de stappen die Kei Lief moet nemen om weer te mogen openen of dat de sluiting verlengd of zelfs definitief gemaakt wordt. Lees hier het volledige artikel van het Brabants Dagblad >>
Vaker incidenten volgens GGD GHOR
GGD GHOR heeft eind vorig jaar al eens alarm geslagen over het toenemend aantal overtredingen en tekortkomingen dat zij constateren door personeelsgebrek. Volgens de organisatie staat de kwaliteit en veiligheid van de kinderopvang onder druk. De koepelorganisatie van de GGD’s stuurde half november een brief naar de ministeries van Sociale Zaken en Onderwijs waarin de zorgen geuit worden.
Directeur Ton Coenen van GGD GHOR zei hierover tegen NOS: ‘We zien dat het in de meeste gevallen gewoon goed gaat, maar door de personeelstekorten zakken meer opvanglocaties door de ondergrens. De eisen waarop GGD’s controleren hebben we niet voor niets opgesteld. Die moeten de veiligheid en gezondheid van de kinderen garanderen. Het risico dat er dingen misgaan, neemt toe.’ Volgens de organisatie leunen kinderopvangorganisaties te zwaar op medewerkers die nog in opleiding zijn. Zowel in de dagopvang, de bso, als de voorschoolse educatie.